Selaković u Briselu sa kolegama iz Mađarske i Češke

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Mar.2015, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Selaković u Briselu sa kolegama iz Mađarske i Češke

Ministar pravde Nikola Selaković sastaće se danas sa ministrima pravde Mađarske i Češke Robertom pelikanom i Laslom Trocajom u Briselu gde učestvuju na dvodnevnoj konferenciji "Implementacija Evropske konvencije o ljudskim pravima: naša zajednička odgovornost".

Selaković je juče na konferenciji ukazao da je Srbija preduzela određene korake kako bi se približila Konvenciji i njenom potpunom sprovođenju kao što su mogućnost ponovnog pokretanja postupaka posle presude >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Evropskog suda, dekriminalizacija klevete, delotvornost ustavne žalbe, saopštilo je Ministarstvo pravde.

Ministar je istakao da je donošenje Protokola 14 značajno uticalo da se preko 1.200 slučajeva u određenoj vrsti predmeta - koji su vezani za neizvršenje konačnih presuda, reši poravnanjem.

On je dodao da Srbija na taj način doprinosi smanjenju broja ovakvih predmeta pred Sudom za ljudska prava.

Prema njegovim rečima, prevedene su sve presude Evropskog suda za ljudska prava donete u odnosu na Srbiju, a tokom ove godine Pravosudna akademija će koordinirati prevođenje najvažnijih presuda, koje je Sud izdvojio u Izveštaju za 2014. godinu.

Ministar pravde je ukazao da je Ustavni sud u Srbiji prihvatio standarde koje je ustanovio Evropski sud, i da se zbog toga slični predmeti mogu ubuduće rešavati pred Ustavnim sudom.

"Broj nerešenih repetitivnih predmeta u vezi sa Srbijom znatno je manji početkom 2015. godine u odnosu na početak 2014. godine, odnosno umesto 11.280 predmeta, sada ima 2.400 predmeta protiv Srbije", rekao je ministar.

On je naglasio da Srbija ulaže velike napore da obezbedi potpuno izvršenje tri pilot presude koje su usvojene u odnosu na Srbiju, kao i da preduzme opšte mere koje bi uticale na smanjenje broja repetitivnih predmeta pred Evropskim sudom.

Selaković je dodao da, kada je u pitanju efikasnost nadležnosti domaćih organa za brzo izvršenje presuda Evropskog suda za ljudska prava, potrebno uzeti u obzir činjenicu da je neophodno vreme kako bi se rešili sistemski složeni problemi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.