Sećanje na humanost Elizabet Ros

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Feb.2016, 03:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sećanje na humanost Elizabet Ros

U znak sećanja na humanost i hrabrost koju je iskazala lečeći srpske vojnike od tifusa tokom Prvog svetskog rata danas će biti obeležena 101. godišnjica od smrti dr Elizabet Ros.

Tim povodom državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Dragan Popović položiti venac i odati počast na grobu dr Elizabet Ros na Varoškom groblju u Kragujevcu, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Vence će položiti i predstavnici grada Kragujevca, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << diplomatski predstavnici ambasada Velike Britanije, Australije i Kanade, predstavnici Crvenog krsta, udruženja i građani.

Državni sekretar Dragan Popović će takođe prisustvovati otvaranju izložbe „Savezničke medicinske misije u Srbiji 1914-1918." u Narodnom muzeju Kragujevac - Konak kneza Mihaila, saopštio je vladin Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Tokom 1914. i 1915. godine od epidemije tifusa u Srbiji je umrlo 35 hiljada vojnika i između 100 i 200 hiljada civila.

Kad je epidemija uzela maha, Srbija je zatražila pomoć saveznika. Stiglo je 200 lekara i 500 medicinskih sestara, a u pomoć su pohrlile i humanitarne i medicinske misije, naročito iz Velike Britanije, sa pretežno ženskim osobljem, podseća se u saopštenju.

Dr Elizabet Ros je rođena 14. februara 1878. godine u Londonu, a najveći deo života je provela u gradiću Tejn, na severu Škotske.

Po dolasku u Kragujevac, dr Elizabet Ros je zatekla oko hiljadu bolesnika, a svi lekari i bolničarke su ili umrli ili ležali među pacijentima. Samo nedelju dana po dolasku u Kragujevac i ona je počela da oseća prve znake tifusa. Radila je sama u teškim uslovima ostajući sa bolesnicima sve dok je mogla da stoji na nogama. Posle 13 dana borbe sa tifusnom groznicom umrla je 14. februara 1915. godine. Sahranjena je na Varoškom groblju u Kragujevcu.

Pored nje su sahranjene još dve njene koleginice iz Britanske humanitarne misije. Na spomeniku je uklesano: „Ovde leži dr Elizabet Ros", a ispod je ćiriličnim pismom zapisano „Narodu ste srpskom darovali srce".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Kragujevac čuva sećanje na Elizabet Ros

Izvor: Kragujevac.rs, 12.Feb.2016

Kragujevac danas obeležava 101 godinu od smrti Dr Elizabet Ros i ostalih članica britanske sanitetske misije u Srbiji, koje su stradale u Prvom svetskom ratu, pomagajući ranjenim i bolesnim vojnicima u Kragujevcu...Tim povodom gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić i predsednik Skupštine grada...

Nastavak na Kragujevac.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.