Savez mađarskih učenika Vojvodine najavio žalbu zbog prijemnih ispita

Izvor: Blic, 19.Maj.2017, 18:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savez mađarskih učenika Vojvodine najavio žalbu zbog prijemnih ispita

Savez mađarskih učenika Vojvodine (VaMaDiSz) najavio je danas žalbu na odluku Višeg suda u Novom Sadu, kojom je odbačena njihova molba da im se na Univerzitetu u Novom Sadu omogući polaganje prijemnih ispita na mađarskom jeziku.

U saopštenju koje je potpisao predsednik VaMaDiSz Atila Šoti, navodi se da su studenti "zaprepašćeni tom odlukom", te da već mesec dana čekaju obrazloženje odluke koja "nije u skladu sa zakonom".

"Zašto jedna visokoškolska ustanova >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ne mora da poštuje zakon, zašto je u pravu onaj ko ne poštuje naša prava, zašto je upitna nadležnost Pokrajine, zašto nije saslušan svedok kojeg smo predložili, zašto nema ni pisanog ni usmenog obrazloženja već mesec dana?", pitao je Savez u saopštenju.

Kako navode, pitanja koja su postavili, Sud je u potpunosti ignorisao, što je primoralo Savez da o "skandaloznoj odluci" informiše javnost.

Šoti je najavio drugostepeni postupak i izrazio nadu i poverenje u pravosudni sistem Srbije.

VaMaDiSz je decembra 2015. podneo novosadskom Višem sudu tužbu protiv Pravnog fakulteta u Novom Sadu zbog zaštite od diskriminacije, odnosno onemogućavanja studenata da polažu prijemni na maternjem jeziku.

U tužbi je navedeno da Pravni fakultet na prijemnom ispitu za upis u školsku 2015/2016 godinu, nije primenio odluku Skupštine Vojvodine od 8.aprila 2015. o polaganju prijemnog ispita na jezicima nacionalnih manjina i da su time prekršeni i zakoni Srbije i međunarodne norme.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Savez mađarskih učenika najavio žalbu jer nemaju prijemni na mađarskom

Izvor: Radio 021, 19.Maj.2017

Savez mađarskih učenika Vojvodine (VaMaDiSz) najavio je danas žalbu na odluku Višeg suda u Novom Sadu, kojom je odbačena njihova molba da im se na Univerzitetu u Novom Sadu omogući polaganje prijemnih ispita na mađarskom jeziku...U saopštenju koje je potpisao predsednik VaMaDiSz Atila Šoti,...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.