Šarčević: Neće biti otpuštanja u prosveti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Apr.2017, 14:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šarčević: Neće biti otpuštanja u prosveti

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević izjavio je da neće biti otpuštanja prosvetnih radnika u Srbiji.

On je u intervjuu listu Alo kazao da će ove godine zaposleni u prosveti sigurno imati jedno povećanje zarada, ali nije mogao da precizira kada i za koliko, jer kako je dodao, to zavisi od stava Vlade i finansija

"U izradi je zakon o platama, kojim će prosveta i svi korisnici budžeta biti dovedeni u istu ravan", kazao je Šarčević. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

On je na pitanje da li će biti uvedena jednosmenska nastava u školama, kazao da to neće moći da se uradi, jer ako se analizira broj škola, njihova kvadratura i naseljenost područja, za implementaciju toga potrebni su milioni.

Šarčević je kazao i da se da se intenzivno radi na uvođenju kamera i panik tastera u sve srpske škole.

"Potrebno je još ulaganja u tehniku, a još je važniji ljudski faktor.To podrazumeva dežurstva nastavnika, ozbiljnost i odgovornost direktora škola, kao i svih učesnika u tom procesu. U ministarstvu imamo malo ljudi za to", rekao je ministar prosvete Srbije.

Prema njegovim rečima, najavom oštrijih mera za roditelje i nastavnike, značajno je smanjen broj loših situacija kada je reč o vršnjačkom nasilju što se vidi iz popisa tih situacija u ranijim godinama.

"Možda je na to uticalio i saznanje da će novim zakonom biti lakša smena direktora škola.Sada imamo sistem u kojem je napravljena neka vajna demokratičnos, bez ikakve odgovornosti.Od septembra će praktično ministar biti razredni starešina, koji će reagovati na svaku takvu situaciju.Očekujem da će od jeseni biti blaga promena na bolje, dok će se od sledeće godine to jasno videti", rekao je Šarčević.

On je najavio i uvođenje i e-dnevnika, koji omogućava da se školska dokumentacija vodi u elektronskoj formi, i to će kako je istakao biti dobra baza podataka.

Prema njegovim rečima, e-dnevnici su predviđeni za 200 škola, od kojih je 100 već spremno.

Šarčević je rekao da će biti napravljen i novi dokument vezna o obrazovni paket o seksualnom nasilju nad decom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.