Samit Centralno evropske inicijative u Beču

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Nov.2014, 02:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samit Centralno evropske inicijative u Beču

U Beču će danas biti održan Samit Centralno evropske inicijative (CEI), kojom je ove godine predsedavala Austrija, a na poziv austrijskog kancelara Vernera Fajmana u austrijsku prestonici će doputovati predstavnici vlada deset zemalja.

Iz Srbije će, kako je najavljeno, učestvovati potpredsednica vlade i ministarka za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu Zorana Mihajlović.

Među učesnicima biće italijanski premijer Mateo Renci, šef makedonske vlade Nikola >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Gruevski i premijer Crne Gore Milo Đukanović.

Austrija, koja do kraja godine predsedava CEI, predsedavanje će predati Makedoniji.

CEI je osnovana 1989. od strane Austrije, Italije, Mađarske I bivše Jugoslavije.

Trenutno ona broji 18 država - Austrija, Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Italija, Hrvatska, Makedonija, Modlavija, Crna Gora, Poljska, Rumunija, Srbija, Slovačka, Slovenija, Češka, Ukrajina, Mađarska i Belorusija.

CEI deluje kao most regiona, to jest podunavlja i crnomorskog regiona.

Sa posebnim fondom pri Evropskoj banci za obnovu i razvoj ova organizacija podstiče odgovarajuće projekte.

Predsedavanje Austrije bilo je u znaku podsticaja integracije zemalja zapadnog Balkana u EU, što je prioritet CEI, čije je sedište u Trstu, kojim upravlja generalni sekretar Đovani Karaćiolo di Vietri.

Na bečkom samitu će, kako je najavljeno, biti usvojena deklaracija kojom će se obeležiti 25 godina postojanja CEI, koje će biti propraćeno publikacijom o dostignućima ove organizacije od osnivanja do danas.

Takođe je planirano potpisivanje Memoranduma o razumevanju između Sekretarijata CEI i Saveta baltičkih država, kao i CEI i Međunarodne akademije za borbu protiv korupcije (IACA).

Početkom ove nedelje u Beču je održan sastanak Parlamentarne skupštine CEI, koji je bio u znaku ukrajinske krize.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Samit Centralno evropske inicijative danas u Beču

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 24.Nov.2014

U Beču će danas biti održan Samit Centralno evropske inicijative (CEI), kojom je ove godine predsjedavala Austrija...Na poziv austrijskog kancelara Vernera Fajmana u austrijsku prijestolnicu će doputovati predstavnici vlada deset zemalja...Austrija, koja do kraja godine predsjedava CEI, predsjedavanje...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.