Sarajevo: Preko klastera do snažnijeg nastupa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Maj.2016, 04:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sarajevo: Preko klastera do snažnijeg nastupa

Firme iz regiona treba da oforme klastere uz podršku privrednih komora i asocijacija kako bi privreda imala snažniji privredni nastup, ocenjeno je danas u Sarajevo na radnim stolovima u okviru Samita 100 lidera jugoistočne Evrope "Dogovor za novo doba".

Radni sto vezan za brendiranje regiona pokazao je da postoji puno toga što spaja region, ali isto toliko koliko ga razdvaja.

Zato je važno naći ono što je zajedničko kako bi se brendirao region.

Konstatovano >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je da postoje u svim privrednim granama kompanije koje funkcionišu i razmišljaju regionalno, a kojima je potrebno proširiti izvoz van regiona.

Zaključeno je da treba odrediti zajedničke oblasti da bi se brendirao region, koje usluge ili industrije je moguće brendirati, a to nije jednostavno uraditi.

Ocenjeno je da treba okupiti glavne igrače jedne grane i oformiti klaster, uz definisanje šta nas spaja i šta je unikaktno što može da se nudi svetu.

Radni sto o automobilskoj industriji konstatovao je da je svim zemljama ova privredna grana veoma bitna.

Da bi region ostao važan igrač u ovoj oblasti važno je da prati nove trendove.

Tako bi bilo korisno i da se dobavljači autoindustrije spoje u klaster, a ujedno i region poveže oko budućnosti u autoindustriji - automobile na električni pogon.

Za drugim radnim stolom ukazano je na opasnost nedostatka energije, pa je važno investirati u hidroenergiju i vetroparkove.

Neophodno je vršiti kategorizaciju projekata u saglasnosti sa njegovim uticajem na BDP, kako se ne bi sprovodili svi projekti.

Kada je reč o obrazovanju, konstatovano je da je neophodno raditi na edukaciji radne snage, kako bi se suočila sa novim izazovima na tržištu rada i potrebama privrede.

Takođe je ocenjeno da je neophodno regionalno partnerstvo obrazovanih ustanova i preduzeća, kako bi se razmenila iskustva između zemalja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

McCann Sarajevo partner podrške Samita 100: „Dogovor za novo doba“

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 27.Maj.2016

Vodeća poslovna inicijativa u regionu okupiće biznis i političke lidere jugoistočne Evrope na petom po redu Samitu 100, koji će biti održan 27. i 28. maja u prestonici BiH...Ove godine će u fokusu dijaloga biti preuzimanje odgovornosti za čvršće povezivanje zemalja regiona kroz konkretne predloge...

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.