Izvor: Magyar Szó, 16.Apr.2014, 12:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SVM u Vladi

„Vodili smo uspešne pregovore sa budućim predsednikom Vlade, Aleksandrom Vučićem na osnovu kojih mogu da izjavim da će Savez Vojvođanskih Mađara (SVM) biti deo Vladine većine. Koalicioni sporazum ćemo potpisati verovatno tokom sledeće nedelje” – izjavio je Ištvan Pastor, predsednik SVM-a. Predsednik je dodao: SVM je danas politička snaga koja se ne može zaobići na političkoj paleti Srbije. „Predsednik naprednjaka j ebez većih promena prihvatio platformu SVM-a koji se temelji na našem izbornom programu. Naša platforma će biti deo budućeg programa Vlade. To je ogroman korak za SVM i za zajednicu vojvođanskih Mađara” – naglasio je Pastor dodajući: u skladu sa ranijim izjavama njegova stranka će dobiti pozicije državnih sekretara u ministarstvima infrastrukture, poljoprivrede, privrede, socijalnih pitanja i zdravstva. „SVM ima stručnjake koji sa svojim znanjem i odanošću imeju da rade u tim pozicijama koji će pored redovnih poslova raditi i na ostvarivanju prioritetnih ciljeva koje je SVM označio” – rekao je Pastor dodajući da su njegovoj stranci naprednjaci ponudili i poziciju u najužem krugu savetodavnog tima budućeg premijera. Pored državnih sekretarskih funkcija će SVM delegirati svoje predstavnike i u državne firme, odnosno druge državne organe, a moguće je da će dobiti i ambasadorsko mesto. SVM istovremeno ne traži za sebe poziciju predsednika parlamenta, ali želi da ima predstavnike u više skupštinskih odbora. Za stranku je veoma važan odbor za poljoprivredu odnosno odbor za evropske integracije – u tim telima želi najmanje potpredsedničko mesto. Pastor je rekao da je Fides, koji je osvojio dvotrećinsku većinu na nedavnim parlamentarnim izborima u Mađarskoj ponudio jedno mesto na svojoj izbornoj listi za evropski parlament i SVM-u. „To je jedna u nizu novim mogućnosti koja nam se pruža. Sad, kad će zajednica vojvođanskih Mađara biti deo parlamentarne većine u srpskom parlamentu, od velikog je značaja da ćemo imati poslanika i u evropskom parlamentu u momentu kada se Srbija približava Evropi” – naglasio je Pastor.  

Nastavak na Magyar Szó...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pastor: Ideološka bliskost SVM i SNS

Izvor: Blic, 16.Apr.2014

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor izjavio je danas da je ta partija, po prirodi stvari, ideološki bliža Srpskoj naprednoj stranci (SNS) nego Socijalističkoj partiji Srbije (SPS) ili Demokratskoj stranci (DS). ..Pastor je, u intervjuu Novom magazinu, objasnio da je SVM u...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Magyar Szó. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Magyar Szó. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.