SPC i Vernici slave Ivanjdan

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Jul.2015, 05:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SPC i Vernici slave Ivanjdan

Srpska pravoslavna crkva danas slavi Ivanjdan, rođenje svetog Jovana Preteče, krstitelja Isusa Hrista.

Uz Hristovo i Bogorodično, to je jedno od tri sveta rođenja koje praznuje Crkva.

Sveti Jovan Preteča bio je jedan od proroka jevrejske sekte Nazarećana. Prema hrišćanskoj legendi, on je krstio Isusa Hrista u reci Jordan.

Srbi ga posebno poštuju i kao zaštitnika kumstva i pobratimstva.

Narodno praznovanje Ivanjdana potiče iz prethrišćanskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << perioda, od ratarskog kulta u kojem se slavi sunce kada u vreme letnje dugodnevice isijava najveću snagu, kao početak žetve.

U nizu živopisnih običaja vezanih za taj dan posebno mesto ima branje lekovitih trava i pletenje venaca od ivanjskog cveća, praćeno pesmom devojaka. U predvečerje toga dana, u mnogim slovenskim krajevima palile su se po brdima ivanjske vatre ; (kresovi) oko kojih se igralo i pevalo.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

IVANJDANSKI VENCI Srpska crkva i vernici danas proslavljaju rođenje Svetog Jovana

Izvor: Blic, 07.Jul.2015

Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja praznik Rođenje Svetog Jovana Preteče - Ivanjdan...Jovan se naziva Krstiteljem, jer je u reci Jordan krstio Gospoda Isusa Hrista, te Pretečom, jer je najavljivao dolazak Hristov i pozivao ljude na pokajanje...Ovaj svetitelj rođen je od starijih roditelja...

Nastavak na Blic...

DANAS JE IVANJDAN: Devojke, ako ovo danas uradite sigurno ćete se udati

Izvor: NaDlanu.com, 07.Jul.2015

Ovaj dan crkva proslavlja kao dan rođenja Svetog Jovana Preteče (Krstitelja), koga na čudesan način rodi bezmužna i bezdetna starica. Njegovo rođenje najavi arhanđel Gavrilo...Glavni elementi i obredne radnje vezane za Ivanjdan jesu: paljenje vatre, branje bilja, to jest ivanjskog cveća, pletenje...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.