SO: Slika Dunava duga ceo kilometar

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jun.2017, 15:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SO: Slika Dunava duga ceo kilometar

Tok Dunava od izvora do ušća, sa biljnim i životinjskim svetom i gradovima kraj kojih teče, sve je to na jednoj slici. Na slici koja je duga čak jedan kilometar. A tu jedinstvenu sliku Dunava naslikala je Ana Tudor, sa Hvara, inače rođena Sonćanka.

Uložila je Ana u stvaranje ovog dela tri godine. Provela ih je u Sonti, odvojena od porodice.

"Želja mi je bila promocija našeg Dunava i tako sam smislila da to bude jedna kilometarska slika. Ništa mi nije žao, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << jer preko ove slike šaljemo jako puno poruka, a najvažnija je ona generacijama koje dolaze – čuvajte ovo bogatstvo koje imamo", kazala je Ana Tudor.

Pomogli su Ani Tudor mnogi. Prvo Grad Hvar, zatim KPZH "Šokadija" iz Sonte, a zahvaljujući donaciji nemačke organizacije za zaštitu divljih životinja AWP koja je donirala platno i boje slika je završena.

"Naša organizacija je već realizovala jedan projekat u Bačkom Monoštoru i tada smo saznali za ovu sliku. Kada smo se upoznali detaljno sa projektom, shvatili smo da je to jedna lepa i značajna ideja, koja može pomoći zaštiti životne sredine uz Dunav. Nadam se da će ova slika biti izložena i u Nemačkoj, Austriji, Mađarskoj. Na tome ćemo raditi", kaže Mario Kumel iz AWP–a.

Slika je premijerno prikazana u Aninoj rodnoj Sonti i to simbolično na Dan Dunava, nakon toga slede Apatin i Sombor.

"Ja sam dobila jednu ponudu da slika obilazi gradove duž Dunava, od izvora do ušća. A gde ćemo prvo zaploviti videćemo. Moja je želja da to prvo bude ovde u komšiluku u Vukovaru, Osijeku i onda redom", kaže Ana.

Kilometarska slika Dunava rađena je akrilnim bojama na platnu i jedinstvena je, po čemu će i Sonta i Ana Tudor ubuduće biti svuda prepoznati.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.