Rođendan pančevačkog muzeja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Dec.2014, 02:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rođendan pančevačkog muzeja

Povodom 91. rođendana Narodnog muzeja Pančevo danas će biti otvorena izložba "Misterija ili mutna biografija: Marina i Pastoralna scena".

Autori izložbe su, kako se navodi u saopštenju Narodnog muzeja Pančevo, kustos - istoričar umetnosti Dimitrije Jovanov i konzervator - restaurator Gordana Stojanov. Reč je o dva dela pejzažnog slikarstva koja su nastala u tradiciji novovekovne evropske umetnosti sa predstavama tradicionalnih žanr scena, a zanimljiva su zbog toga što >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << se o njima ne zna mnogo i potiču iz udaljenih krajeva.

Izložbu prati katalog u kome se nalazi istraživanje Dimitrija Jovanova o autorima izloženih dela i dospeću istih u Banat, a na posletku i u Narodni muzej Pančevo, kao i motivima koji se nalaze na njima. Konzervaciju i restauraciju slika, platna i raskošnog ukrasnog rama uradila je Gordana Stojanov koja je u katalogu opisala zatečeno stanje slika i postupak rada na njihovoj konzervaciji i restauraciji.

Takođe, povodom 91. rođendana u Muzeju će 29. decembra posetioci moći da vide skelet star 4.500 godina iz doba eneolita. Krajem oktobra izvršen je prenos "in situ" grobne celine i skeletnih ostataka oker groba jamne kulture sa lokaliteta Livade kod Pančeva.

Narodni muzej Pančevo 91. rođendan dočekuje sa nekoliko kapitalnih investicija koje će mu omogućiti kvalitetniji rad u narednom periodu. Početkom novembra započeti su konzervatorski - restauratorski radovi na slikarstvu i slikarskoj ornamentici u Svečanoj sali Narodnog muzeja koja je oslikana 1838. godina, a prekrečena posle Drugog svetskog rata.

Republički Zavod za zaštitu spomenika kulture uradio je istraživanje 2005. godine kada se došlo do saznanja da ispod krečenog sloja postoji slikana ornamentika. Na osnovu tog istraživanja urađen je projekat pomoću koga su obezbeđena sredstva od Ministarstva kulture i informisanja i grada Pančeva, njegova vrednost je 2,8 miliona dinara. Urađena je i rekonstrukcija krova jednog dela zgrade, a pri kraju je izrada projektno - tehničke dokumentacija za rekonstrukciji zgrade Narodnog muzeja Pančevo koja će, fazno, početi sledeće godine.

Ulaskom u 10 deceniju postojanja Narodni muzej Pančevo povećao je programske aktivnosti što je rezultiralo skoro petostruko većim brojem posetilaca u odnosu na prethodnu godinu. Brojne autorske i gostujuće izložbe, radionice, promocije knjiga i filmova, koncerti pružili su publici mogućnost izbora, a posebno je važno što je uspostavljena izuzetna saradnja sa osnovnim i srednjim školama. Muzej je krovna institucija kulture koja se ne bavi samo proučavanjem, zaštitom i prezentacijom kulturne baštine, već i stvaralaštvom i edukacijom.

Cilj je očuvanje i promocija kulturnog nasleđa južnobanatske regije i ostvarivanje snažnog kulturnog, naučnog i obrazovnog uticaja. Strateško pomeranje fokusa muzeja, kao mesta budućnosti, prema aktivnom i društveno angažovanom radu ostvaruje se kroz programe uključivanja publike kao i uže i šire zajednice.

Tokom godine urađena je revizija zbirke likovne umetnosti, mikrofilmovanje dokumentacije, započeta je digitalizacija dokumentacije i podela arheološke zbirke na tri dela. Obeleženi su jubileji - 15 godina od bombardovanja, 70 godina od oslobođenja Pančeva u Drugom svetskom ratu i 250 godina od osnivanja Banatske vojne granice.

Etnološko odeljenje realizovalo je "Muzejsku kreativnu radionicu starih i umetničkih zanata" i sprovelo istraživanje pod nazivom "Životu banatskih žena na selu", a na izložbi "Folder Starčevo" prikazani su predmeti iz tridesetih godina 20 veka. Započeto je sistemsko rekognosciranje opštine Kovin u okviru topografije Banata i sistemsko istraživanje lokaliteta Ciglana u Dolovu.

Pedagoško odeljenje predstavilo je i promovisalo retku dečju igru "Popika" u okviru projekta "Tradicionalne dečje igre u južnom Banatu". Narodnom muzeju Pančevo na svečanoj ceremoniji obeležavanja 160 godina od rođenja Mihajla Pupina uručena je nagrada Pupinova medalja za doprinos u promociji lika i dela velikog naučnika. Narodni muzej Pančevo osnovan je 23. decembra 1923. godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.