Rešenja za radnike u PU Radosno detinjstvo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Sep.2014, 20:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rešenja za radnike u PU "Radosno detinjstvo"

Sedamnaest pedagoga i psihologa iz predškolske ustanove "Radosno detinjstvo“ rukovodstvo te ustanove uslovilo je da prihvate poslove sa nižom stručnom spremom, kako ne bi postali telnološki višak. Gostujući u Razglednicama RTV, v.d. direktora PU "Radosno detinjstvo" Mirjana Đurđevje istakla da višak zaposlenih u "Radosnom detinjstvu" predstavlja nešto što drži u ropstvu ostala 1.953 radnika ovog preduzeća, o čemu se priča godinama.

Radnici tvrde da "Radosno detinjstvo“ >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nije učinilo sve da ih zadrži na radnim mestima.

Kao stručni saradnici, psiholozi i pedagozi, mogu da rade kao rukovodioci vrtića i da organizuju posao.

Tako bi vaspitači, koji sada to rade, bili vraćeni na stara radna mesta, gde ionako ima manjka zaposenih.

Taj predlog, međutim sadašnje rukovodstvo je odbilo i ponudilo drugo rešenje.

Gostujući u Razglednicama RTV, v.d. direktora PU "Radosno detinjstvo" Mirjana Đurđevje istakla da višak zaposlenih u "Radosnom detinjstvu" predstavlja nešto što drži u ropstvu ostala 1.953 radnika ovog preduzeća, o čemu se priča godinama.

"Kada su pre sedam ili osam godina ti pedagozi i psiholozi zapošljavani, prethodno rukovodstvo nije vodilo računa o strukturi zaposlenih, koju zakon strogo propisuje. Zakon strogo propisuje na koji broj grupa morate da imate određeni broj struka. Takođe, zakon vas tera i da iskažete višak, jer imate nešto što je preko normativa i van zakonskih normi", objasnila je Đurđev.

Ona je rekla da je, zajedno sa sindikatima, urađen predlog programa rešavanja viška, gde su sindikati uzeli 100 odsto učešća i gde je, nakon što je gradonačelnik Miloš Vučević potpisao odluku o broju i strukturi zaposlenih, napravljena sistematizacija radnih mesta.

Đurđev je navela da je plan i program iskazivanja viška dostavljen Nacionalnoj službi za zapošljavanje, te da je od njih stigao odgovor kako "humaniji predlog plana iskazivanja viška nisu videli".

"Nije tačno da su svi psiholozi i pedagozi, koji su iskazani kao višak, dobili ponudu da pređu na mesto servirke i čistačice… imamo pedagoge i psihologe koji su završili škole za vaspitače i oni će biti premešteni na mesto vaspitača", istakla je ona.

Radni staž je bio taj koji je bio prioritetan kod sastavljanja lista viškova, rekla je Đurđev, i dodala da se time bavila komisija "Radosnog detinjstva".

Kada je u pitanju visina otpremnine, v.d. direktora "Radosnog detinjstva" je rekla da je, u saradnji sa gradonačelnikom, određeno da ona bude u gradskom proseku, a to je 50.000 dinara pomnoženo sa godinama staža.

"Sutra ćemo imati podatak koliko ljudi je prihvatilo otpremninu, a koliko prihvata da bude preraspoređeno na drugo radno mesto", zaključila je ona.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.