Repa na njivama dočekala sneg

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Dec.2014, 17:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Repa na njivama dočekala sneg

Kampanja vađenja i prerade šećerne repe počela je još krajem avgusta i za dobar deo proizvođača traje već unedogled. Naime, kraljica ratarskih kultura rodila je kao nikad pre i stvorila velike probleme i prerađivačima, čiji kapaciteti nisu projektovani za toliku količinu slatkog korena, koji se još uvek dobrim delom u prizmama nalazi na njivama, sada prekrivene i snegom.

To je verovatno bio povod glasinama kako su šećerane u Vojvodini prestale sa prijemom repe. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

U kompaniji "Sunoko" potvrđuju da je ovo po dužini rekordna kampanja, ali negiraju bilo kakvu mogućnost da bi deo roda mogao propasti.

Direktor Kompanije Sunoko Ljubiša Radenković ističe da te informacije ne odgovaraju istini i da će sve fabrike produženo preuzimati repu i sav slatki koren preraditi.

Poljoprivrednici smatraju da je ceo posao oko preuzimanja repe mogao biti bolje organizovan. Kisačani koji su imali sreću da im šećerana iz Žablja odveze koren čekali su i 40 tak dana.

Vladimir Slavicki kaže da su se na vreme dogovorili sa šećeranom kada da počnu sa vađenjem, ali je tada nastao neki zastoj u fabrici , pa su mimo dogovora slali po jedan do dva kamiona dnevno. Pošto je repa stajala ceo novembar, kalirala je u prinosu i u digestiji, a, kako on naglašava, počela je i da truli .

U crvenačkoj šećerani, koja je pored žabaljske u vlasništvu grčke kompanije Helenik šuger, plan je da se radi 20 dana duže nego što je to za šećerne kampanje uobičajeno, ali i da se, zbog finansijskih teškoća produže i rokovi za plaćanje repe do februara naredne godine

Direktor sirovinskih sektora fabrika u Crvenki i Žablju Milan Martić kaže za RTV da pokušavaju da obezbede kredit kako bi za nekoliko nedelja počeli sa isplatom repe proizvođačima i da će se plaćanje svakako završiti pre početka nove setve slatkog korena.

A šećerane su, da podsetimo pred kampanju, aneksima ugovora snizile već dogovorenu cenu po kilogramu, do 40 para sa opravdanjem da je cena šećera na svetskom tržištu pala za 40 posto.

Sa dodatnim odbicima na prljavštini i , kada dođe vreme plaćanja, a načekaće se , repari se mogu nadati prosečnoj ceni po kilogramu korena od 3 dinara. I nikavom profitu. Da profita neće imati kukuju i u šećeranama, jer će po prvim procenama imati rekordnu proizvodnju šećera od 580 hiljada tona, koju će jeftino i teško prodati.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.