Izvor: Magyar Szó, 20.Avg.2017, 11:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reljef Svetog Stevana ukrašava peć (Pasterko Erika)

U Hajdukovu, iza fudbalskog terena, nedavno je sagrađena seoska peć. U petak je postavljen reljef Svetog Stevana na zajedničku peć, koju su kasnije upalili vinovom lozom. Od dana Svetog Stevana, nedeljom će se ovde peći hleb. Pečenje hleba je prava prilika za druženje.

Kada smo stigli, Jožef Verte, profesor zanatstva u gimnaziji „Atila Kiralj”, u blizini Sekešfehervara, koji je nedavno sagradio peć sa svojim studentima, sada je doneo svoje delo, reljef Svetog Stevana i ugradio >> Pročitaj celu vest na sajtu Magyar Szó << ga u peć. Stručnjak je rekao da je najvažnija stvar za dobru peć da ima sifon, tako da može stvoriti plamen i tako ravnomerno ispeći hleb, a saznali smo i da oblik peći zavisi od vrste ogreva koji se koristi. U Hajdukovu peć će se grajati grmljem i vinovom lozom.

Ima više naselja u Vojvodini koja će doći na red za postavljanje ovih peći sa simbolom Svetog Stevana, koji predstavlja oživljavanje i opstanak duha zajedništva.

Svako mora da jede domaći hleb visokog kvaliteta, ljudima iz Bačke sleduje najbolji hleb spravljen od najkvalitetnije pšenice. Ova peć je polazna tačka za zajedničku inicijativu da se pšenica u Bačkoj, koja je najbolja u Evropi, postavi na pravo mesto u našem sistemu vrednosti. Veoma je važno očuvati obradivu zemlju u Bačkoj, jer ako svi budu upućeni u njenu vrednost, onda sigurno neće napustiti ovu zemlju – rekao je Oskar Maurer, lokalni proizvođač vina, jedan od inicijatora postavljanja peći u selu.

U bliskoj budućnosti, iznad peći će se postaviti krovna konstrukcija, jer kao što smo saznali, jedina oštećenja na reljefu može prouzrokovati kiša, te on mora biti zaštićen. Počevši od dana Svetog Stevana pa nadalje, svake nedelje ćemo peći hleb u zajedničkoj peći u Hajdukovu, te stoga nadležni mole stanovnike Hajdukova da unapred najave pečenje hleba.

Rudolf Ševenj, predsednik lokalne skupštine Hajdukova se nada da će se zajednica okupiti oko peći, a pored nedeljnog pečenja hleba planiraju se razni događaji u maloj šumi u Hajdukovu u blizini Ludoškog jezera.

Lokalna zajednica je učestvovala u izdavanju dozvole za izgradnju peći, s obzirom na to da je Ludoško jezero zaštićeno prirodno područje, te se u ovoj oblasti može raditi samo uz dozvolu nadležnih organa. Restorani u Hajdukovu su obezbedili hranu, a domaćice su ugađale graditeljima peći slanim pogačicama i štrudlama – rekao je Rudolf Ševenj.

Nastavak na Magyar Szó...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Magyar Szó. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Magyar Szó. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.