RIK: Jedinstvena ruska stranka falsifikovala potpise

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Apr.2016, 00:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RIK: Jedinstvena ruska stranka falsifikovala potpise

Republička izborna komisija je večeras objavila da je Jedinstvena ruska stranka falsifikovala potpise za izbornu listu, odnosno da je MUP utvrdio da su na 4.834 izjave birača otisci overe napravljeni komjuterskim štampačem.

RIK je, ipak, u skladu sa zakonom morao da predloži toj stranci da ispravi pomenuti nedostatak za izbornu listu Jedinstvena ruska stranka - Zoran Marić, iako je reč o krivičnom delu i, kako su članovi RIK-a kazali, "velikoj sramoti".

Naloženo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je da ta lista dostavi najmanje 5.475 valjano overenih izjava birača.

Đurđević je rekao da je ta stranka dostavila 12.125 potpisa 8. marta u 23.32 časa, ali da je uvidom u materijal tokom provere posumnjano u originalnost otiska pečata overe Osnovnog suda u Šapcu.

Utvrđeno je da postoji 4.845 spornih izjava birača, pa je obavešten MUP i izjave su poslate na veštačenje autentičnosti otisaka pečata overe.

Utvrđeno je da za šest izjava da nisu pravno valjane, odnosno da nije bilo potpisa birača, potpisa overitelja ili pečata overitelja.

Takođe, je utvrđeno da 637 lica nije upisano u jedinstveni birački spisak, da su 1.583 lica podržala neku od prethodnih izbornih lista, da za jedno lice nije bilo moguće izvršiti proveru zbog neispravnog upisanog jedinstvenog matičnog broja građana.

Uprava kriminalističke policije je utvrdila da su za 4.834 izjava otisci napravljeni na nekom od kompjuterskih štampača.

Članovi RIK-a kažu da je reč o primitivnim falsifikatima i da je sramota da je neko tako postupio sa tom institucijom.

Đurđević je kazao da su ostale još četiri izborne liste da RIK obradi, kao i da će večeras u 22.30 casova biti održana još jedna sednica RIK-a.

Proglašeno 18 izbornih lista

Republička izborna komisija proglasila je danas listu Dosta je bilo - Saša Radulović , tako da je ukupno proglašeno 18 izbornih lista.

Predsednik RIK-a Dejan Đurđević je rekao da je za šest lista donet zaključak u vezi sa nedostacima i da će se tek videti da li će nedostaci biti otklonjeni, kao i da RIK treba da se izjasni za još pet lista.

On je dodao da je poslednja lista predata sinoć u 23:58 sati.

RIK je konstatovao na sednici da su otklonjeni nedostaci i proglasio listu Dosta je bilo - Saša Radulović.

Takođe, doneto je rešenje da ta lista ima pravo da imenuje svoje predstavnike u prošireni sastv organa za sprovođenje izbore za narodne poslanike Skupštine Srbije, kao i rešenje da može da ima svoje predstavnike u proširenom sastavu RIK-a.

Lista "To smo mi - Prirodni pokret Vladimira Zaharijeva" treba u roku od 48 sati da otkloni nedostatke odnosno da dostavi 957 izjava biraca koji podržvaju tu izbornu listu.

Izborna lista "Za promene koalicije Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara - Demokratska zajednica Hrvata" isto treba u roku od 48 sati da dostavi najmanje 194 overena potpisa, kao i lista koalicije "Tolerancija" koja treba da dostavi 896 izjava birača.

Rekordan broj izbornih lista predat RIK

Sinoć su potvrđene liste "Levica Srbije - Borko Stefanović", "Demokratski pokret Rumuna Srbije - Stranka Rusa Srbije" i "Romska lista Srbije".

Političke organizacije su sinoć u velikom broju podnosile izborne liste, a među njima su grupa građana "Dijalog- mladi sa stavom - Stanko Debeljaković", "Dokazano - profesor dr Danica Grujičić - Vlaška stranka", "U inat-složno za Srbiju", "Zaharijev-to smo mi", Riza Halimi, Ruska stranka, Jedinstvena ruska stranka.

Povlačenje izbornih lista moguće je najkasnije do 12. aprila u ponoć, a RIK ima obavezu da najkasnije 13. aprila u ponoć utvrdi i objavi zbirnu izbornu listu u "Službenom glasniku".

Prva na glasačkom listiću biće lista "Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje", a druga "Za pravedniju Srbiju - Demokratska stranka (Nova, DSHV, Z ZS)", dok će treća biti "Ivica Dačić - Socijalistička partija Srbije, Jedinstvena Srbija - Dragan Marković Palma".

Slediće "Dr Vojislav Šeselj - Srpska radikalna stranka", a zatim i "Dveri-Demokratska stranka Srbije - Sanda Rašković Ivić-Boško Obradović", pa lista Saveza vojvođanskih Mađara.

Pod rednim brojem sedam biće lista "Boris Tadić-Čedomir Jovanović-Savez za bolju Srbiju-LDP-LSV-SDS", a zatim će ići "Muamer Zukorlić - Bošnjačka demokratska zajednica Sandžaka", "SDA Sandžaka-dr Sulejman Ugljanin" i lista "Za slobodnu Srbiju - Zavetnici - Milica Đurđević".

Sledi lista "Grupa građana za preporod Srbije - prof. dr Slobodan Komazec", pa "Ruska stranka - Slobodan Nikolić", "Republikasna stranka-Republikanus part-Nikola Sandulović" i "Srpsko ruski pokret - Slobodan Dimitrijević".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.