Različitost kao značajan faktor za razvoj društva

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Avg.2014, 22:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Različitost kao značajan faktor za razvoj društva

Uz poruku da je regionalna različitost bogatstvo koje otvara prozore za dalji razvoj i prosperitet Evrope, završena je prva Letnja akademija Skupštine evropskih regija čiji je domaćin bila AP Vojvodina, saopštila je večeras pres služba Pokrajinske vlade.

Učesnici su na kraju jednoglasno usvojili zaključke definisane u završnom dokumentu Letnje akademije Skupštine evropskih regija. U tom dokumentu navodi se da je Vojvodina sa svojih 26 etničkih grupa koje žive u miru >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i zajedništvu, bila idealna regija za razgovor na temu multikulturalnosti.

U zaključcima se, između ostalog, konstatuje da različitost i multikulturalnost mogu biti značajan faktor za razvoj društva i ekonomski rast kao i da je u tom procesu ključna uloga mladih ljudi.

Učesnici akademije u dokumentu navode i da očekuju od regionalnih, lokalnih, nacionalnih i evropskih vlasti da, prilikom kreiranja politika, imaju na umu dobrobit svih građana i tako doprinesu integraciji manjina i stvaranju interkulturnih društava. Takođe se očekuje da budu osigurana sredstva za finansiranje programa kojima bi se unapredio položaj manjinskih zajednica, što se pre svega odnosi na oblast obrazovanja.

Nakon edukativnog i interaktivnog programa koji je bio realizovan u Novom Sadu, Sremskim Karlovcima, Kovačici, Belom blatu i Carskoj bari, poslednjeg dana gosti iz Evrope posetili su Skupštinu Srbije gde su sumirali utiske i rezultate ovogodišnje Letnje akademije, nakon čega je ona i zvanično završena.

Tokom šest dana trajanja, 140 polaznika iz 37 evropskih regiona, edukovalo se na temu: „Multikulturalnost, multietničnost i multijezičnost - regionalna različitost kao preduslov za socio-ekonomski razvoj“.

Potpredsednica Skupštine Vojvodine Ana Tomanova Makanova izrazila je zadovoljstvo što je Vojvodina bila u prilici da svojim primerom učesnicima Akademije pokaže da je bogatstvo različitosti prednost a ne prepreka razvoju i prosperitetu.

"Obilazeći autenične vojvođanske sredine, posmatrajući u njima suživot različitih naroda, poštovanje i negovanje različitih kultura, nasleđa i običaja, mislim da smo uspeli da vas uverimo da je različitost prednost i da svi građani imaju istu potrebu, da budu korisni za svoju zajednicu i da kroz različitosti doprinese razvoju humanog i solidarnog društva u kome je upravo ta različitost bogatstvo koje svima nama otvara prozore za dalji razvoj i prosperitet", rekla je Tomanova Makanova.

U ime domaćina gostima iz Evrope obratila se potpredsednica Skupštine Srbije Gordana Čomić koja ih je upoznala sa radom skupštine, stavljajući akcenat na značajnu ulogu koju parlament ima u procesu evropskih integracija.

"Imamo konsenzus o evrointegracijama, što nije bio slučaj do 2008. godine, i vladajuću koaliciju koja je potpuno posvećena integracijama i reformama. To je za Srbiju dobra vest. Iako završetak tog puta neće biti i kraj puta ka unapređenju društva, barem ćemo biti unutra", rekla je Gordana Čomić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.