Prvi put u Srbiji - fakultet za medicinske sestre

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Sep.2014, 08:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi put u Srbiji - fakultet za medicinske sestre

Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu od oktobra uvodi nastavu osnovnih akademskih studija Sestrinstvo, program koji će omogućiti medicinskim sestrama da steknu akademsko zvanje ali i da nastave školovanje na master i doktorskim studijama, kao i da se bave profesorskim ili naučno-istraživačkim radom.

Srbija prvi put uvodi ovakve studije, upis kandidata je u toku, a prijemni će biti održan narednih dana. Fakultet upisuje 48 samofinansirajućih studenata, školarina >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je 120.000 dinara, a nastava kreće 6. oktobra.

Školovanje traje četiri godine, osam semestara, i po završetku se stiče naziv diplomirana medicinska sestra, rekla je Tanjugu koordinatorka programa prof. dr Dejana Vuković istakavši da su studije bazirane na najnovijim pristupima sestrinskoj struci, savremenim istraživanjima i bogatoj stručnoj literaturi.

"Studije su za one koji su ambiciozni, žele da se posvete sestrinskom pozivu i da rade na kvalitetniji način", rekla je dr Vuković i navela da će program, između ostalog, doprineti poboljšanju čitavog zdravstvenog sistema i zdravstvene nege, na korist pacijenata.

Odgovarajući na pitanje zašto su potrebne Sestrinske studije i zašto student ne bi upisao medicinu, ako se već odlučio da studira i gde je ustvari razlika, Vuković je podsetila da je lekar posvećen lečenju a sestra nezi.

Sestrinske studije će, kako kaže, omogućiti da se u Srbiji na bolji način počne raditi na razvoju i podizanju kvaliteta nege, koji mora da sledi evropske standarde u procesu lečenja pacijenta.

"Lekar i sestra su tim, a kvalitetna nega važan dopunski elemenat za uspešno lečenje", rekla je ona, dodajući da sestre ne rade samo sa bolesnim ljudima nego i sa zdravom populacijom. Trude se, kako kaže, da unaprede stil i kvalitet života i da promovišu zdravlje u zajednici.

Profesorka Vuković podseća i da je za sestre veoma važna komunikacija.

Istraživanja su pokazala da se pacijenti najviše žale na neljubaznost medicinskog kadra, a posebno medicinskih sestara, i zato će tokom studija raditi i na edukaciji za kvalitetnu komunikaciju, poštovanje, empatiju, strpljenje, kada je pacijent u pitanju.

Jedna od prednosti programa je što medicinske sestre sa fakultetskom diplomom mogu biti deo menadžmenta u svojoj ustanovi, tako da će sestra sa akademskim zvanjem moći da bude i na čelu zdravstvene institucije.

Studentima će biti omogućena i saradnja sa nastavnicima i studentima sa uglednih evropskih univerziteta, gde se ovakve studije odavno sprovode, rekla je Vuković i dodala da je program sačinjen u saradnji sa nekoliko vodećih evropskih univerziteta.

Ekipa Tanjuga zatekla je buduću studentkinju Sestrinstva Natali Cvetanović u Studentskoj službi fakulteta dok je predavala dokumenta za upis.

Istakavši da je oduševljena što su uvedene studije Sestrinstva, ona je navela da će joj predavanja pomoći da stekne više znanje i time da kvalitetnije pomogne pacijentima.

"Očekujem više znanja, bolju praksu, bolju mogućnost organizovanja posla", rekla je Cvetanović Tanjugu nadajući se da sa tom diplomom neće morati da ode u inostranstvo, da će ostati u Srbiji, ukoliko se, kako je navela, država malo više potrudi u vezi sa unapređivanjem zdravstva u celini.

Takođe, od fakulteta očekuje, pošto je zaposlena a pretpostavlja da će na programu biti puno kolega koji takođe rade, da izađe u susret što se tiče usklađivanja predavanja, vežbi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.