Protest protiv fašizma i u Vršcu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Okt.2014, 15:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest protiv fašizma i u Vršcu

Sedam nevladinih organizacija iz Vršca najavilo je da će sutra organizovati protestu šetnju zbog napada na pekare u Vlasništvu Albanaca u toj opštini.

U saopštenju koje su potpisale organizacije "Cefix", "Avalon", "Nova Itaka", "Košava", "Građanski parlament", "Građanski sindikalni front" i "Stanište", navodi se da se i Vršac priključuje sutrašnjoj akciji šetanja protiv fašizma u Novom Sadu.

"Osnovna namera protesta je da se jasno iskaže solidarnost Vrščana >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sa sugrađanima koji su žrtve agresivnih napada, samo zato što ne pripadaju većinskoj nacionalnoj grupaciji. Demoliranje četiri pekare u vlasništvu Albanaca, ukoliko protekne bez jasne i odlučne reakcije građana Vršca svih nacionalnosti, biće jasan znak da se u našem gradu mogu odvijati agresivna nepočinstva koja ćemo mi, obični građani, uskoro promatrati kroz rupice spuštenih roletni", piše u najavi.

Vršačke organizacije su poručile i da se, boreći se protiv fašistoidnog delovanja ilegalnih grupa, zapravo bori za duh solidarnosti i humanosti svakog pojedinca u gradu što, kako se dodaje, vodi tokovima više građanske svesti, civilizacijskog progresa i čovečnosti, kao najvišoj vrednosti i individualno i zajednice u celini.

"Vodeći se starom demokratskom maksimom, da je "granica tvojih prava granica moje slobode", pozivamo sve građane i građanke našeg grada, ali i predstavnike udruženja, političkih stranaka i lokalne samouprave da se solidarišu i stanu na stranu trenutno ugroženih", ističe se u saopštenju.

Protestna šetnja u Vršcu počinje sutra u 17 časova, a okupljanje je na Trgu slobode, pored opštine.

Vršac je jedan od gradova u Vojvodini u kojem su napadnute pekare u vlasništvu Albanaca.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Antifašistički skup u Novom Sadu: Većina je odgovorna za manjinu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Okt.2014, 04:41

Oko 1.500 građana Novog Sada i drugih gradova, kao i aktivista nevladinih organizacija, učestvovalo je na današnjem antifašističkom skupu u Novom Sadu, sa kojeg je poručeno da je "većina u jednoj zemlji odgovorna za manjinu i treba da ih zaštiti"...Skup je organizovan zbog napada na objekte građana...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.