Prosečan životni vek, od 1990, produžen za šest godina

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Dec.2014, 05:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prosečan životni vek, od 1990, produžen za šest godina

Životni vek svetskog stanovništva u proseku je produžen za šest godina od 1990. godine, saopštili su stručnjaci u studiji objavljenoj u poslednjem broju naučnog časopisa Lanset. 

Prosečni životni vek porastao je sa 65,3 godina 1990. na 71,5 godina 2013, navodi se u opsežnoj analizi podataka iz 188 zemalja.

Životnik vek za muškarce povećan je proseku za 5,8 godina od 1990. do 2013. a za žene za 6,6 godina.

U bogatim zemljama je opala stopa mortalitea >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << od raka i kardiovaskularnih bolesti, dok je u siromašnim zemljama zabeležen pad smrtnih slučajeva novorođenih beba i dece.

Međutim, kod dece mlađe od pet godina, glavni uzroci smrtnosti ostaju disajne infekcije, malarija, dečija paraliza i dijareja.

Od tih bolesti svake godine umre oko dva miliona dece do pet godina.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.