Problemi ratnih i vojnih invalida

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Mar.2017, 14:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Problemi ratnih i vojnih invalida

U ovom momentu ne postoji tačna evidencija broja ratnih i mirnodopskih vojnih invalida u Srbiji. Procenjuje se da ih ima oko 10.000, a vojni invalidi ranjeni tokom rata ili u miru se u svakodnevnom životu suočavaju sa problemima zaposlenja i lečenja. Kako ove probleme rešavati – bila je tema sastanka predstavnika njihovih udruženja iz cele Srbije koji su se okupili na Paliću.

Subotičko udruženje ratnih i mirnodopskih vojnih invalida bilo je domaćin susreta predstavnika >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << udruženja iz cele Srbije i njihove krovne organizacije. U Subotici okupljaju oko tri stotine članova, a kao glavni problem navode povratak imovine koja im je neophodna za lečenje i oporavak i druge vrste pomoći.

"Da nam nije imovina otuđena mi nikakvih problema ne bi imali za pomoć porodicama poginulih da se školuju, ali smo tu uskraćeni jer je imovina dosta ne rasturena već opljačkana"- kaže predsednik Udruženja ratnih i mirnodopskih vojnih invalida Subotice Dragoslav Dašić.

Procenjuje se da ratnih i mirnodopskih vojnih invalida u Srbiji ima oko deset hiljada. Susreću se kako sa problemom zaposlenja, tako i sa problemima u lečenju. Njihovo udruženje državi sugeriše zapošljavanje ove kategorije invalida u javnom sektoru, a traže drugačiji status po pitanju lečenja i oporavka.

"Država čini sve da dođemo u socijalnu kategoriju, odnosno u mogućnost da oni koji su u penziji mogu da se leče iz nivoa zaposlenih, dok ostali idu u socijalnu kategoriju što je gotovo neprihvatljivo i stvarno smatramo da je to veliki problem koji treba rešavati. Možda i ključni problem koji se treba rešavati"- ističe predsednik Udruženja ratnih i mirnodopskih vojnih invalida Srbije Miroslav Lazović.

Kako godine prolaze, ratnih vojnih invalida je sve manje, pa se procenjuje da će u narednim godinama dominantna kategorija biti vojni invalidi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.