Preventivni pregledi na Štrandu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jul.2017, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preventivni pregledi na Štrandu

Posetioci Štranda danas su imali priliku da tokom prepodnevnih sati obave preventivan pregled tako što su mogli da provere šećer u krvi i izmere krvni pritisak.

Akciju je organizovao Dom zdravlja Novi Sad, a odziv naših sugrađana i danas je bio velik.

Cilj akcije Doma zdravlja Novi Sad jeste da preventivno utiče na smanjenje rizika od hroničnih nezaraznih bolesti, kao i da se Novosađani upoznaju sa faktorima rizika.

"Mi ovde sa ovom malom dijagnostičkom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << metodom merenja šećera u krvi svaki put otkrijemo nekog novog ko ima povišen šećer a nije znao, tako da ga uputimo dalje kod svog izabranog lekara, i savetovalište za dijabetes koje mi imamo", kaže Vesna Imbronjev, koordinator Preventivnog centra DZ Novi Sad.

Savet lekara je da se kontrole krvi i pritiska rade makar jednom godišnje. Na Štrand su danas svratili i pacijenti novosadskog Doma zdravlja, koji to čine i češće.

"Kontrolišem se kad naiđu ovako ekipe doktora na Štrandu, na Spensu, u gradu", kaže sugrađanin Milan Čuban. Dodaje da sluša savete lekara, ali ima i svoj recept za vitalnost.

"Dva puta sam dnevno na Štrandu, od osam - pola devet do jedanaest, i popodne dođemo od pet do sedam – osam sati. Igramo stoni tenis ovde, vežbamo tai chi drugari i ja", objašnjava.

Osim visine šećera u krvi i merenja krvnog pritiska, zainteresovani su mogli da se posavetuju u vezi sa bolestima zavisnosti sa stručnjacima iz Savetovališta za mlade.

Okupljenim mamama patronažne sestre su davale savete o dojenju i negovanju beba, a pojedine teme bile su im naročito zanimljive.

"Najviše u vezi vode, da li treba detetu davati vodu ili ne, pošto je to ovde večita dilema", kaže sugrađanka Radmila Vučković.

U Preventivnom centru preporučuju da se u danima visokih temperatura ne izlazi na sunce ili da se adekvatno zaštitimo laganijom odećom, da se unosi dovoljna količina tečnosti, a što se ishrane tiče ona treba da sadrži dovoljno svežeg voća i povrća.

Takođe, lekari apeluju na sve hronične bolesnike da se pridržavaju propisane terapije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.