Preminula slikarka i filmska režiserka Mira Brtka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Dec.2014, 22:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminula slikarka i filmska režiserka Mira Brtka

U Beogradu je danas u 84. godini preminula poznata slikarka i filmska režiserka Mira Brtka.

Rođena je 5. oktobra 1930. u Novim Banovcima, gimanziju je pohađala u Bratislavi i Beogradu, a filmsku režiju je završila na Akademiji za pozorište i film u Beogradu, u klasi profesora Vjekoslava Afrića, Josipa Kulundžića i Slavka Vorkapića.

Snimala je kratke i dokumentarne filmove u produkciji Zagreb filma i novosadske Neoplante, a bila je i asistent režije italijanskim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << rediteljima, pored ostalog i Albertu Latuadi.

Pored pozorišne i filmske u Beogradu, završila je i Likovnu akademiju u Rimu (Akademia di Belle Arti ) u klasi profesora Franka Đentilija i Mina Makarija, nakon čega se potpuno posvetila slikarstvu, a poslednjih godina i vajarstavu.

Slikala je, vajala i izlagala na samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu, od svoje rodne Stare Pazove u kojoj je živela, do nedavnog učešća na kolektivnoj postavci u Beču sa slikarima iz Vojvodine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.