Predavanje Nežnost i poezija stvorene Stijovićevim dletom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Avg.2016, 07:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predavanje "Nežnost i poezija stvorene Stijovićevim dletom"

U Galeriji Matice srpske u Novom Sadu, u okviru pratećeg programa izložbe "Od privatnog ka javnom. Umetnička kolekcija kompanije Tarket", danas u 18 časova biće održano predavanje "Nežnost i poezija stvorene Stijovićevim dletom".

Kao poseban estetski fenomen i neprekidna inspiracija u vajarstvu Rista Stijovića ističe se figura žene. Nastojeći da u materijal prenese samo elementarne karakteristike fizionomije i insistirajući na volumenu umesto na detaljima, ovaj umetnik >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je oblikovao aktove maksimalno svedenih zaobljenih formi pri čemu se kao važne karakteristike ističu senzualnost i mirnoća žene, kaže se u najavi.

S druge strane, Stijović neguje i animalističku skulpturu otkrivajući koliko ima poezije, snage i nežnosti u životinjama. Bilo da oživljava suptilnost žene ili gracioznost ptice njegove skulpture se odlikuju uprošćenošću oblika i svođenjem na osnovne plastične vrednosti a svoju vitalnost i unutarnju energiju čuvaju u napetim zatvorenim formama, što se može porediti sa monumentalnošću i čistotom spomenika klasičnog razdoblja.

Predavanje "Nežnost i poezija stvorene Stijovićevim dletom" održaće kustoskinja Miroslava Žarkov.

Izložba "Od privatnog ka javnom. Umetnička kolekcija kompanije Tarket" biće otvorena do 15. oktobra, a ciklus predavanja "Umetnik u fokusu" posvećen je umetnicima zastupljenim u kolekciji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.