Povratnik favorit za Oskara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Feb.2016, 07:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Povratnik" favorit za Oskara

Meksički reditelj Alehandro Injaritu, koji je drugu godinu za redom osvojio nagradu Američkog udruženja reditelja (Directors Guild of America DGA) za vestern "Povratnik" (The Revenant), a 2015. za ostvarenje "Čovek ptica", postao je glavni kandidat za Oskara, ocenile su svetske agencije.

Injaritu (52) je dobitnik nagrade DGA koje predstavljaju pouzdan pokazatelj za najprestižniju filmsku nagrade Oskar >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << , čija je ceremonija dodela zakazana 28. februara.

Film "Povratnik" je dobio najviše, 12 nominacija za nagradu američke Akademije za film i nauku.

Ako bi i ove godine osvojio Oskara za najbolju režiji, Injaritu bi bio treći reditelj sa uzastopnom nagradom, pošto je prošle godine nagradjen za film "Čovek ptica". Reditelji koji su dva puta zaredom osvojili tu nagradu bili su Džon Ford (1941. i 1942) i Džozef Mankijevič (1950. i 1951).

"Povratnik" je u januaru osvojio tri Zlatna globusa za najbolju režiju, dramu i glavnog glumca, Leonardo DiKaprio.

"Veoma sam dirnut i srećan, ali pre svega zahvalan", rekao je meksički reditelj na dodeli u Los Anđelesu.

Injaritu, vidno uzbuđen, odao je priznanje svom ocu koji je preminuo pre dve godine kao i meksičkom osoblju hotela u kojem je održana ceremonija u Los Anđelesu, uz posrednu kritiku na račun potencijalnog republikanskog kandidata Donalda Trampa za Belu kuću.

"Ti ljudi nisu uopšte kako ih Tramp opisuje", rekao je Injaritu aludirajući na Trampove izjave o imigrantima.

Filmski analitičari su ocenili da je meksički reditelj "ukrao" nagradu DGA od kultnog reditelja Ridlija Skota koji je bio nominovan za film "Sam na Marsu" (The Martian).

Skot je dobio dva Zlatna globusa i biće glavni protivnik Injarituu za Oskare.

Britanski reditelj (78), autor antologijskih ostvarenja poput "Osmog putnika" (1979), "Blejd ranera" (1982), "Telme i Luiz" (1991) i "Gladijatora", nije nikada osvojio Oskara za režiju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

"Povratnik" sa 12 nominacija za Oskara

Izvor: Radio 021, 09.Feb.2016

Meksički reditelj Alehandro Injaritu, koji je drugu godinu za redom osvojio nagradu Američkog udruženja reditelja za film "Povratnik" (The Revenant), a 2015. za ostvarenje "Čovek ptica", postao je glavni kandidat za Oskara, ocenile su svetske agencije...Injaritu (52) je dobitnik nagrade DGA koje...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.