Podrška mladim dizajnerima kroz Balkansku dizajn mrežu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Nov.2014, 06:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podrška mladim dizajnerima kroz Balkansku dizajn mrežu

Balkanska dizajn mreža počela je sa radom, a kao jedna od prvih konkretnih aktivnosti najavljeno je unapređenje projekta "Young Balkan Designers" koji će od ove godine mladim balkanskim dizajnerima ponuditi mogućnost za dodatno obrazovanje i veću međunarodnu vidljivost na relevantnim dizajn manifestacijama.

Balkansku dizajn mrežu (Balkan Design Network BDN) osnovali su Mikser organizacija iz Beograda, Hrvatsko dizajnerskog društvo iz Zagreba i Public room iz Skoplja, sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << idejom da se pruži strateška podrška razvoju i promociji balkanskog dizajna i podigne svest o važnosti dizajna u procesima društvenog i ekonomskog razvoja. Mladi balkanski dizajneri koji su, kroz aktivnosti ovih institucija, dobili priliku da realizuju svoje ideje, pokazali su izvandrednu kreativnost i prilagodljivost ekonomskim i tehnološki ograničenjima.

Jedan od ključnih motiva za osnivanje Mreže je potreba za zajedničkim strateškim i dugoročnim delovanjem regionalnih dizajnerskih organizacija i institucija na kreiranju spone između sektora dizajna i privrede. Tu je uspostavljanje efikasnije saradnje sa državnim institucijama u cilju boljeg razumevanja sistemskog ulaganja u kreativni potencijal Balkana, i njegove konkretne primene u privredi.

Mreža će podržavati istraživanja koja se odnose na inovacije u dizajnu, njegov ekonomski aspekt, tu su i izložbene i promotivne aktivnosti, razmena sa obrazovnim institucijama i saradnja sa proizvođačima. Poseban akcenat je na stvaranju udružene baze dizajnera i proizvodnih resursa u regionu, kao i kreiranju regionalne strategije za dizajn, koja bi osnažila status dizajnerskih zajednica na nacionalnim nivoima, obnovila multikulturalnu saradnju na Balkanu i afirmisala balkanski dizajn kao kulturni fenomen prepoznatljivog identiteta na globalnoj sceni.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Zagreb, Skopje i Beograd u projektu za promociju regionalne dizajn scene

Izvor: Press, 27.Nov.2014

Balkanska dizajnerska mreža (Balkan Design Network) inovativna je platforma koju su osnovali Hrvatsko dizajnersko društvo iz Zagreba, Public Room iz Skopja i Mikser organizacija iz Beograda . Ideja ove platforme je da pruži...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.