Počinje upis prvaka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Apr.2015, 05:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinje upis prvaka

Upis dece u prvi razred osnovne škole zvanično počinje danas, a sudeći po statističkim podacima, ove godine u školskim klupama širom Srbije možemo očekivati više prvaka.

U školskoj 2015/16. godini upisuju se sva deca rođena od marta 2008. do marta 2009. godine i po statističkim pokazateljima u tom periodu rođeno je 68.740 dece, rekla je Tanjugu pomoćnica ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje Željka Radojičić Lukić.

"Možemo da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << očekujemo više prvaka", rekla je Lukić i podsetila da je prošle godine upisano 66.276 prvaka.

Od dokumenata su potrebni izvod iz matične knjige rođenih, potvrda o prebivalištu, potvrda da je dete pohađalo predškolski program, a treba i da obavi sistematski pregled, ima uverenje od lekara da Deca iz osetljivih društvenih grupa mogu da se upišu u školu bez dokaza o prebivalištu roditelja i potrebne dokumentacije.

Postoji mogućnost da dete ranije krene u školu, sa šest do šest i po godina, ali tek nakon provere spremnosti za polazak u školu. Takođe, ako dete starije od sedam i po godina, zbog bolesti ili drugih razloga, nije upisano u prvi razred, može da se upiše u prvi ili odgovarajući razred na osnovu prethodne provere znanja.

Škola je dužna da upiše svako dete sa svog područja, ali na zahtev roditelja, u skladu sa mogućnostima škole, dete može pohađati i školu kojoj teritorijalno ne pripada.

Ove godine besplatne udžbenike dobiće najsiromašnija deca a u školama ostaje udžbenik iz prethodnih godina.

Udžbenici su vlasništvo škola i škole ce moći da raspolažu njima, kao i da podele učenicima knjige koje nisu uništene, rečeno je u Sekretarijatu.

Prema zakonu, osnovna škola je obavezna i roditelj ili staratelj plaća kaznu od 5.000 do 25.000 dinara ako ne upiše dete u školu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Počinje upis đaka prvaka

Izvor: B92, 01.Apr.2015

Upis dece u prvi razred osnovne škole zvanično počinje danas, a prema statistici, ove godine u školskim klupama širom Srbije možemo očekivati više prvaka...U školskoj 2015/16. godini upisuju se sva deca rođena od marta 2008. do marta 2009. godine i po statističkim pokazateljima u tom periodu...

Nastavak na B92...

Počeo upis, očekuje se veći broj prvaka

Izvor: Studio B, 01.Apr.2015

Upis dece u prvi razred osnovne škole zvanično počinje danas, a sudeći po statističkim podacima, ove godine u školskim klupama širom Srbije možemo očekivati više prvaka...U školskoj 2015/16. godini upisuju se sva deca rođena od marta 2008. do marta 2009. godine i po statističkim pokazateljima...

Nastavak na Studio B...

Počeo upis đaka prvaka: Roditelji, evo šta vam je sve potrebno

Izvor: NaDlanu.com, 01.Apr.2015

Trudićemo se da upišemo svu decu. Zvanično upis traje do kraja maja, ali ćemo upisati i dete koje dođe u septembru - rekla je pomoćnica ministra prosvete Željka Radojičić Lukić..Upis dece u prvi razred osnovne škole zvanično počinje danas, a sudeći po statističkim podacima, ove godine...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.