Počinje Videomedeja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Okt.2014, 03:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinje Videomedeja

Međunarodni festival savremene video umetnosti Videomedeja svečano će biti otvoren danas u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu prezentacijom Gorana Škofića, umetnika i dobitnika nagrade Bogdanka Poznanović na Videomedeji 2012. godine.

Na festivalu 18. po redu, će u okviru takmičarskog programa biti predstavljeni radovi iz više od 30 zemalja, dok revijalni program uključuje specijalnu selekciju radova domaćih autora "Made in Serbia" i prezentacije članova >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << žirija - Goran Gocić iz Srbije, Goran Škofić iz Hrvatske i Mikko Mallinen iz Finske.

U ovom programu prvi put biće prikazan dugometražni igrani film u produkciji Videomedeje autora Saše Matijevića.

Ove godine Videomedeja je pokrenula novi projekat Lunartis, kroz koji će se predstaviti najtalentovaniji studenti deset najprestižnijih filmskih akademija i fakulteta širom sveta, pa će ovogodišnji takmičarski program sadržati tri selekcije - Projekcije, Medijske instalacije/ Nastupi i Lunartis.

Filmovi iz programa Lunartis konkurišu za dve nagrade, Lunartis nagradu koju dodeljuje žiri za najbolji film i Lunartis nagradu publike za najbolji film po mišljenju posetilaca.

U selekciji Projekcije biće prikazan 41 rad, koji konkurišu za nagradu Sfinga, dok je u Medijskim instalacija/Nastupima zastupljeno devet medijskih instalacija i dva audio-video nastupa među kojima će biti dodeljena nagrada Bogdanka Poznanović.

U nedelju, 2.novembra, internacionalni žiri proglasiće pobednike festivala, a nakon toga publika će imati priliku da pogleda nagrađene radove.

Na konkurs za 18. Videomedeju stiglo je preko 900 prijava od autora iz više od 50 zemalja sa svih kontinenata, a program su, kao i prethodnih nekoliko godina, uredili Ivana Sremčević Matijević, Aleksandar Davić i Dragan Živančević.

Ovogodišnji izbor radova jedinstvena je prilika za edukaciju i uvid u mogućnosti primene naprednih tehnologija u aktuelnoj svetskoj umetničkoj praksi.

Sva tri festivalska dana program počinje u 17 sati i traje do ponoći, a ulaz je besplatan.

Generalni pokrovitelji festivala su Gradska uprava za kulturu Grada Novog Sada, Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje i Ministarstvo kulture i informisanja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.