Petrović: Očuvajmo stanovništvo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Nov.2014, 14:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Petrović: Očuvajmo stanovništvo

Smanjenje broja stanovnika u Srbiji traje već nekoliko decenija i ono na čemu država može da pomogne je je da se bar održi nivoa rađanja, kazao je danas direktor Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu Predrag Petrović.

Petrović je za agenciju Beta kazao da je zbog stalnog smanjenja broja stanovnika, Vlada Srbije 2008. godine donela Strategiju podsticanja rađanja, ali problem je ekonomska kriza i to što mere iz te strategije nisu u potpunosti sprovedene.

Po >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << demografskim istraživanjima, u Srbiji će do 2050. godine biti milion i po do dva miliona stanovnika manje, kazao je 18. novembra za agenciju Beta naučni saradnik Centra za demografska istraživanja Vladimir Nikitović.

"Osnovni cilj Strategije je da naredna generacija bude iste veličine kao postojeća", kazao je danas Petrović i dodao da je stopa rađanja

1,4 deteta po ženi, a kritično je kada opadne na 1,3 jer tada društvo ne može da se obnovi.

On je objasnio da se smanjenje broja stanovnika pokazalo već 1970-ih godina u centralnoj Srbiji i Vojvodini.

Petrović je kazao da Srbija godišnje izdvaja 48 do 50 milijardi dinara za isplaćivanje naknada koje propisuje Zakonu o finansijskoj pomoći porodici sa decom.

On je kazao da Srbija ima mere populacione politike koje su na snazi veoma dugo - kao što su roditeljski dodatak koji se ostvaruje za rođenje prva četiri deteta, porodiljsko odsustvo, kao i odsustvo za negu deteta, i isplaćivanje pune zarade tokom "održavanja trudnoće".

"To je ozbiljna mera podrške porodici koja je dobila prinovu. Ono što je bitno u Strategiji, a što se u Srbiji ne ostvaruje u dovoljnoj meri je aktivacija lokalne samouprave. Vazno je da lokalne samouprave same u svojim budžetima planiraju sredstva za finansijsku podršku porodici", kazao je Petriović.

"Od 2008. do danas proteklo je malo vremena, a demografske promene mogu se videti tek nakon protoka nekoliko decenija", kazao je Petrović i dodao da predstoji revizija strategije da bi se videlo koje mere zaista mogu da daju rezultate.

Petrović je kazao da "više od 60 zemalja u svetu ima nisku stopu nataliteta. Nijedno razvijeno društvo tu pojavu nije uspelo da prevaziđe. Uz sve napore i ekonomski stabilnih država nije došlo do značajnih rezultata".

Uzroci tog stanja u Srbiji su svakodnevni životni problemi građana, naročito tokom 1990-ih, saznanje da do očekivanog boljitka nije došlo, a u razvijenim zemljama Zapadne Evrope glavni uzrok niskog nataliteta je su savremeni tempo i stil života.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Petrović: Srbija ima veliki problem sa natalitetom

Izvor: Beta Video, 24.Nov.2014

BEOGRAD - Smanjenje stanovništva u Srbiji traje već nekoliko decenija i ono na čemu država može da radi je održanje postojećeg nivoa rađanja, rekao je agenciji Beta direktor Zavoda za socijalnu zaštitu Predrag Petrović. (CH 1)

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.