Parage: Pilićarnik tik uz seoski vodovod

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Avg.2014, 20:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Parage: Pilićarnik tik uz seoski vodovod

Nekoliko meštana sela Parage, u opštini Bačka Palanka, zvalo je redakciju Radio-televizije Vojvodine zbog problema sa farmama pilića, za koje tvrde da su nelegalne. Jedna od njih nalazi se tik uz seoski vodovod, što izaziva dodatnu zabrinutost.

Marinko Alimpić tvrdi da nije jedini kome smeta miris farme pilića, udaljene od njegove kuće stotinak metara. Sumnja da je u pitanju nelegalna proizvodnja jer, kako kaže, u opštini je dobio podatke da su tu registrovani plastenici, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << a ne pilićarnici.

"Sada se miris ne oseti, ali je često nepodnošljivo. Ne samo meni… i druge komšije se žale. Dođu mi unuci, igraju se na dvorištu i kažu - idemo mi deda unutra, jako smrdi! Pa šta ja da radim", žali se Marinko Alimpić.

Prvi komšija, Marjan Mijatović, od koga je plastenik udaljen svega nekoliko metara, tvrdi da miris ne oseti.

"Ne, uopšte mi ne smeta… ne oseti se. On me, čovek, pitao i ja sam mu dozvolio da drži farmu... što, pa neka radi", objašnjava Mijatović.

"Imam sve papire, uredno. Nego, u pitanju je zavist, selo, šta ja znam... Iskreno, mnogo više se oseti kada držite krave ili svinje", ističe Branislav Cetinja, direktor "PiPi Company".

Na drugom kraju ulice, pilićarnik se nalazi tik uz seoski vodovod. To je zadruga sa 25 članova i 17 zaposlenih. Objekat još nema upotrebnu dozvolu, ali dozvolu za rad i odobrenje veterinarske inspekcije imaju, objašnjava direktor.

Ipak, ljudi iz KP "Bačka Palanka" tvrde da nisu ispoštovani uslovi koje je to preduzeće izdalo za izgradnju objekta.

"Mi smo došli sa vama i utvrdili da ne postoji septička jama za odlaganje otpada, što je bio uslov za rad. Potrebno je, dakle, da oni to isprave. Što se tiče legalnosti objekta, to je na organima opštinske uprave da se što pre završi", kaže Đura Škrbić, pomoćnik direktora JKP "Bačka Palanka".

"Sami objekti su u postupku legalizacije, a što se tiče te septičke jame, iako piliće ne proizvode nikakav tečni otpad, mi ćemo je iskopati, ako su takvi uslovi"kaže Ranko Marjanov, direktor zadruge "Mladost".

Opštinska odluka o držanju životinja propisuje da farma mora biti udaljena od bunara bar 50 metara ali, tvrdi Marjanov, pre dve godine, kada je objekat građen, važila su druga pravila. Čini se, međutim, da problem nije tako velik i da postoji dobra volja da se izgladi.

Iz inspekcije smo dobili potvrdu da se objekat nalazi u postupku legalizacije i da će pri donošenje odgovarajućeg rešenja svakako biti uzeta u obzir i blizina bunara.

Potvrđeno nam je i da su primili žalbu iz MZ, pa će jedina inspektorka zaštite životne sredine, koja je upravo stigla sa godišnjeg odmora, biti odmah upućena na lice mesta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.