Ostali bez kuće iako su je jedini legalno izgradili

Izvor: Blic, 02.Jul.2015, 12:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ostali bez kuće iako su je jedini legalno izgradili

Zaštitnik građana naložio je opštini da reši slučaj porodice Čeh kojoj je uništena kuća zbog divlje gradnje.

Opština Bačka Palanka priznala je da nije zaustavila divlju gradnju u naselju Druga železnička stanica.

Zbog podizanja nivoa placeva nasipanjem zemlje izmenjena je konfiguracija terena tako da se kišne padavine slivaju na kuću vlasnika Eugena i Branislave Čeh, jedinu od desetak kuća u naselju koja ima građevinsku dozvolu.

Na lice mesta >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << posle svakih poplava izlazila je i opštinska komisija koja je procenila da se problem može rešiti sa oko 25.000 evra koje bi opština trebalo da isplati porodici Čeh.

Međutim, opština razvlači šest godina da isplati obeštećenje ovoj porodici ili da im u zamenu obezbedi drugi smeštaj.

Čehovima je kuća nasledstvo od pradede iz 1928. i napravljena je na periferiji po svim propisima i sa dozvolom.

- Naši novi susedi su dovukli velike količine šuta i zemlje i nasuli placeve na kojima su zatim gradili kuće. Pritom su se proširivali na baru koju su takođe nasuli, a ona je služila da apsorbuje viškove atmosferskih padavina. Opština je trebalo ili da zabrani gradnju ili da napravi rešenje za viškove vode, ili uradi kanalizaciju, ali ništa nije uradila - objašnjava Čeh i dodaje da već šest godina slušaju samo obećanja.

Nedavno ih je posetila zamenica zaštitnika građana Vladana Jović, koja je konstatovala „da je opština postupila nekorektno prema svojim građanima jer ni nakon štete nastale propustima u radu njenih organa nije preduzela mere radi otklanjanja štetnih posledica, niti je obezbedila privremeni smeštaj Čehovima“.

- Bili smo materijalno obezbeđena porodica dok nas nisu uništili. Suprug je zarađivao dovoljno kao mehaničar, ali kada se sve ovo dogodilo, ja sam obolela od raka, a muž je ostao bez posla. Najteže je našim ćerkama kojima je uništeno detinjstvo. Plaćamo kiriju 160 evra zahvaljujući pomoći rodbine - očajna je Branislava Čeh.

U opštini tvrde da još traže odgovarajući stan za porodicu Čeh.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.