Optuženi napadači na Pastora u Budimpešti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Sep.2014, 10:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Optuženi napadači na Pastora u Budimpešti

Okružno tužilaštvo u Budimpešti podnelo je optužnicu protiv bivšeg poslanika opozicione parlamentarne stranke Jobik Tamaša Gaudi-Nađa i još jedne osobe zbog napada na lidera Saveza vojvođanskih Mađara Ištvana Pastora maja ove godine u glavnom gradu Mađarske.

Kako prenosi portal "Vojvodina danas", pozivajući se na agencijske izveštaje, optužnica protiv Nađ-Gaudija podignuta je zbog “navođenja na ograničavanje lične slobode i podstrekavanja nereda.

Gaudi-Nađ >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je druga osoba koja je optužena u ovom slučaju, nakon što je prethodno okrivljena žena koja je pljunula Ištvana Pastora.

“Kao drugostepeno okrivljenog na teret političara Tamaša Gaudi-Nađa stavlja se događaj ispred zgrade parlamenta Mađarske, gde je on organizovao demonstracije „sa ciljem zaštite mađarskog zemljišta. Prema optužnici, primetivši Ištvana Pastora koji je toga dana bio pozvan od strane predsednika države na konstitutivnu sednici mađarskog parlamenta, on je nazvao Pastora pred demonstrantima „izdajnikom Mađara u "Južnim krajevima" prenosi ovaj portal na mađarskom jeziku.

Time je Tamaš Gaudi-Nađ , prema optužnici, stvorio “neprijateljsku atmosferu protiv Ištvana Pastora, čija je telesna sigurnost ovim činom bila dovedena u opasnost.

Povodom ovog slučaja predsednik mađarske države Janoš Ader je dao izjavu za medije, naglašavajući da se ne može tolerisati da bilo koga vređaju zbog pripadnosti mađarskoj naciji ispred očiju organa vlasti.

Slučaj se dogodio početkom maja ove godine kada je Pastor, na lični poziv predsednika Mađarske, prisustvovao konstitutivnoj sednici Parlamenta Mađarske, nakon koje je, prolazeći kroz Trg Lajoša Košuta u Budimpešti gde se održavao protest, izvređan i ispljuvan.

Pastor je ranije rekao da neće podneti prijavu zbog napada i pljuvanja koji su mu priređeni u Budimpešti, ali i rekao da očekuje da mađarske vlasti pokrenu radnje po ovom pitanju.

Pastor je napadnut, od strane ultradesničara, pripadnika stranke "Jobik", koji je osudio incident, ogradivši se od Tamaša Nađa Gaudija, koji je označen kao inicijator napada.

Napad na Pastora osudilo je više pojedinaca i političkih organizacija iz Srbije, Mađarske i Evropske unije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.