Oprezno sa nesvesticom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Avg.2014, 11:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oprezno sa nesvesticom

Kratkotrajni gubitak svesti, u medicini poznat kao kriza svesti, većina ljudi ne shvata ozbiljno, pa, čim prođe nekoliko kritičnih minuta, nastavljaju s normalnim aktivnostima, kao da se ništa nije desilo.

Lekari upozoravaju da ovaj problem ne sme da se ignoriše, naročito ako se često javlja, a za uspostavljanje prave dijagnoze i terapije neophodno je obaviti i kardiološke i neurološke preglede kako bi se utvrdilo šta se iza ovih simptoma krije.

Gubitak svesti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << obično traje nekoliko minuta, a kontinuirano se može pojavljivati od nekoliko meseci do nekoliko godina. Najčešće se javlja u zagušljivim prostorijama, vozilima javnog prevoza, usled velikog stresa izazvanog strašnim prizorom, prilikom naglog ustajanja, a ponekad i bez vidljivog razloga.

Najvažnije je, ukazuje dr Bratislav Čonkić, da se utvrdi pravi uzrok i tip poremećaja, i da se odmah započne lečenje. U suprotnom, pacijent će biti izložen stalnoj opasnosti od padova i povreda. To u nekim slučajevima može da bude i kobno ako pacijent radi na građevini ili ako izgubi svest u toku vožnje i plivanja. Zato mnogi lekari smatraju da su "zadesnadavljenja" posledica poremećaja u regulaciji krvnog pritiska koji se ispoljava gubitkom svesti.

Gubitak svesti najčešće se događa mladima u pubertetu zbog hormonskog disbalansa, u periodu kada naglo rastu i razvijaju se, i zrelim osobama između 40 i 60 godina, najčešće zbog virusnih infekcija. Ovaj poremećaj češće pogađa žene nego muškarce.

Ako izgubite svest, savetuje naš sagovornik, trebalo bi da legnete, podignete noge i da unesete dosta tečnosti. Preporučljivo je i odmarati se i to u provetrenoj prostoriji. Da biste izbegli padove savetujemo da ukoliko osetite da vam je loše i da možete da izgubite svest, najbolje je da nakratko čučnete i sačekate da kriza prođe.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.