Opozicija napustila sednicu gradske skupštine u Novom Sadu

Izvor: Blic, 11.Feb.2016, 16:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opozicija napustila sednicu gradske skupštine u Novom Sadu

Sednica novosadskog parlamenta nastavljena je nakon prekida na zahtev predsednice odborničke grupe „Svi za Novi Sad“ Branke Bežanov koja je zatražila da se utvrdi da li su na sednici i ljudi koji nemaju pravo da tu budu.

Ona je zatražila pauzu nakon što je u skupštinsku salu ušao bivši novinar Tomislav Lovreković, protiv kog je ona nedavno podnela prijavu zbog seksističkih izjava koje je objavljivao na Fejsbuku.

U toku pauze u parlamentu skupštinske službe >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pokušale su da nađu Lovrekovića u zdanju parlamenta kako bi sednica mogla biti nastavljena. Pošto je utvrđeno da je Lovreković otišao iz zgrade parlamenta, sednica je nastavljena.

Lovreković se kasnije vratio u Skupštinu grada sa novinarskom legitimacijom, pustili su ga unutra i on je nastavio da izveštava sa sednice.

Odbornici opozicije iz redova Demokratske stranke u Skupštini grada napustili su sednicu iz protesta što su materijale za tačke koje slede dobili kada su jutros došli u zgradu novosadskog parlamenta. Oni smatraju da je to ponižavanje odbornika jer treba da rasporavljaju o nečemu što nisu ni videli, te u tome ne žele da učestvuju.

Na današnjoj sednici između ostalog, raspravlja se i o određivanju maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je uoči početka sednice rekao da nije tačna informacija da će u Novom Sadu u javnom sektoru biti otpušteno 600 zaposenih, istakavši da će taj broj biti višestruko manji.

“Na osnovu Zakona i odluke Vlade Srbije utvrđeno je da je maksimalan broj zaposlenih u javnom sektoru Novog Sada 8.380, a trenutno je u gradskim upravama, javno - komunalnim preduzećima i gradskim ustanovama zaposleno 8.450 radnika”, rekao je Vučević.

On je dodao da je na gradu da uredi raspored broja zaposlenih i da za smanjenje broja zaposlenih neće biti potreban rebalans budžeta, jer, kako je rekao, sva javno - komunalna preduzeća su bila u obavezi da u predhodne dve godine izvajaju dva i po, odnosno tri odsto sopstvenog budžeta za socijalni program.

“Nikakvi stranački spiskovi za odpuštanje zaposlenih ne postoje i neću dozvoliti nikome da lažima uznemirava građane”, istakao je Vučević i dodao da je na današnji dan broj zaposlenih u javnom sektoru za 209 manji od broja koji je bio na dan kada je on stupio na funkciju gradonačelnika 2012. godine.

Predsednik Gradskog odbora DS Veljko Krstonošić, koji je i odbornik u Skupštini Grada, rekao je da odbornici DS neće glasati za preloženu Odluku o maksimalnom broju zaposlenih zbog toga što nisu poznati kriterijumi po kojima je taj broj određen.

“Nećemo glasati za to da jednim potezom pera veliki broj građana ostane bez posla, a da se ne znaju kriterijumi za određivanje ko je višak, a ko nije, što daje mogućnst vladajućim strankama za razne malverzacije”, rekao je Krstonošić.

Predsednik Odborničke grupe SRS Đurađ Jakšić, rekao je da su radikali protiv bilo kakvog otpuštanja, jer smatraju da viška zaposlenih nema, već da je potrebna bolja organizacija rada.

“Mi smo protiv samoubilačkih preporuka MMF-a i Svetske banke, a ne postoji višak zaposlenih, samo treba urediti bolje odnos broja zaposlenih u administraciji i proizvodnji, odnosno pružanju usluga”, rekao je Jakšić koji je istakao da je u svim ustanovama kulture u gradu broj zaposlenih manji od potrebnog.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

BURNA SEDNICA U NOVOM SADU Opozicija napustila salu

Izvor: Blic, 11.Feb.2016

Odbornici opozicije iz redova Demokratske stranke u Skupštini grada Novog Sada napustili su sednicu iz protesta što su materijale za tačke koje slede dobili kada su jutros došli u zgradu novosadskog parlamenta. Oni smatraju da je to ponižavanje odbornika jer treba da rasporavljaju o nečemu što...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.