Održana Sačijada na Stražilovu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Avg.2015, 23:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Održana "Sačijada" na Stražilovu

Vojvodina je poznata kao podneblje bogato raznim gastronomskim manifestacijama. U društvu nadaleko poznatih paprikašijada i kobasicijada od danas se nalazi i „Sačijada". Fruškogorsko brdo Stražilovo, o kome su pisale književne veličine poput Branka Radičevića i Miloša Crnjanskog, postalo je bogatije za takmičenje u spremanju jagnjetine ispod sača.

Više od 30 takmičarskih timova iz nekoliko zemalja iz okruženja prijavilo se za nadmetanje u spremanju jagnjetine na >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ovaj način. Iako je manifestacija imala takmičarski karakter, posetioci i učesnici na prvo mesto stavljaju zabavu u prirodi. Pripremanje hrane ispod sača, odnosno u sopstvenim sokovima iz mesa i povrća, prema rečima organizatora, jeste najlepši i najzdraviji način spremanja hrane i svojata ga ceo Balkan.

"Ovde ćete imati priliku da vidite iz balkanskih država, iz država iz okruženja, to su Srbija, Makedonija, Hrvatska, Crna Gora, čak imamo i iz Bugarske i Makedonije, zato je to balkansko takmičenje jer je sač balkansko tradicionalno jelo", rekao je Romeo Karanović, predstavnik organizatora manifestacije.

Na desetine majstora pripremanja hrane ispod sača pokazalo je svoje kulinarsko umeće. Prirodno, ni svi kuvari nemaju isto mišljenje kada je u pitanju tajna pripreme ovog specijaltita.

A najviše pažnje trebalo je posvetiti najvećem saču na svetu. Ovaj sač je težak oko 350 kilograma - u njemu se pripremalo jelo sa 140 kilograma jagnjetine, 100 kilograma krompira, 50 kilograma luka i šargerepe, te sa 12 litara belog vina.

"Mi smo se odvažili da pokušamo prvi u tom saču da napravimo jagnjeći specijalitet, jagnjeći sač i na dobrom smo putu, već sat i po vremena se to krčka", rekao je Dragan Vukotić, glavni kuvar najvećeg sača na svetu.

Iz ovog sača je posluženo preko 500 porcija jagnjećeg specijaliteta i organizatori su bili zadovoljni posetom. Ni članovi stručnog žirija nisu krili zadovoljstvo zbog održavanje prve „balkanske sačijade".

"Treba stvoriti navike i ovakve manifestacije održavati. Tu se neguje i struka,i gastronomija.. vi znate da je Vojvodina poznata i po kotlićima, ali zašto ne bi bila i jedna ovakva manifestacija", naglasio je Dušan Štulić, predsednik stručnog žirija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.