Obeležavanje 207. godišnjice boja na Čegru

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Maj.2016, 02:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležavanje 207. godišnjice boja na Čegru

Dvesta sedam godina od boja na Čegru biće obeleženo komemorativnim okupljanjem danas kod spomenika Stevanu Sinđeliću u okviru Spomen-kompleksa na Čegru kod Niša.

Vence će položiti predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova, grada Niša i opštine Pantelej, kao i predstavnici udruženja građana opredeljenih za očuvanje dostojanstvenog sećanja na učesnike i žrtve >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << oružanih sukoba.

Organizator državne ceremonije je Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije Vlade Republike Srbije.

Boj na Čegru, koji se odigrao 31. maja 1809. godine, je jedan od najtragičnijih oružanih sukoba u čitavom razdoblju Prvog srpskog ustanka.

Srpski ustanici, predvođeni Stevanom Sinđelićem, uprkos herojskom otporu nisu uspeli da ostvare pobedu u ovom boju koji je označio početak sloma ustanka u Beogradskom pašaluku.

Boreći se protiv nadmoćnijeg protivnika srpski ustanici su pružili primer bezmerne hrabrosti i patriotizma, koji je ostao utkan u kolektivnu svest nacije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.