O kardiopulmonalnoj reanimaciji u B. Palanci

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Sep.2016, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O kardiopulmonalnoj reanimaciji u B. Palanci

Kardiopulmonalna reanimacija - jednaka šansa za sve, naziv je Simpozijuma urgentne medicine, koji je u organizaciji Saveza zdravstvenih radnika Vojvodine i Službe hitne medicinske pomoći Bačka Palanka, održan u odmaralištu Bagremara. Bila je to prilika da zaposleni u hitnim službama u Vojvodini i Hrvatskoj, razmene svoja iskustva i znanja.

Kardiopulmonalna reanimacija ili srčano-plućno oživljavanje, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << postupak je koji se sprovodi nakon zastoja rada srca, sa ciljem zaštite mozga od oštećenja zbog prekinute cirkulacije krvi, rekla je Ranka Ješić predsednica Komore medicinskih sestara i tehničara Vojvodine.

"Posebno naglašavam da je hitna medicinska pomoć veoma važna za stanovništvo, jer su oni prvi koji dolaze na lice mesta, kada se nekom od građana nešto desi", ističe ona.

Služba hitne medicinske pomoći u Bačkoj Palanci, zdravstveno zbrinjava 56 hiljada stanovnika.

Kao jedan od problema načelnica Aleksandra Lazić, specijalista urgentne medicine, navela je činjenicu da se do Neština i Vizića, dva sela bačkopalanačke opštine stiže preko hrvatske granice, što usporava dolazak hitne službe do ugroženih pacijenata u tim mestima.

Pored ljudskih resursa, u urgentnoj medicini veoma je važna tehnička podrška. U tom smislu službe hitne pomoći u Hrvatskoj, mogu da se pohvale najsavremenijom opremom, istakla je dr Marina Babić iz Osiječko-baranjske županije.

"Nadamo se da će se naša saradnja nastaviti i u budućnosti, jer je edukacija i razmena iskustava veoma važna, ne samo zbog zdravstvenih radnika nego i zbog opšte populacije, kako bi se građanima u teškim situacijama pružila adekvatna pomoć", dodala je ona.

Naredne godine Simpozijum urgentne medicine, biće organizovan za celu Srbiju, kada se očekuje još veći broj zdravstvenih radnika, zaposlenih u Službama hitne medicinske pomoći.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.