Novi lek protiv gojaznosti uskoro u prodaji u Evropi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Dec.2014, 17:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi lek protiv gojaznosti uskoro u prodaji u Evropi

Lek protiv gojaznosti, koga je proizvela američka laboratorija Oreksidžen terapeutiks - OT (Orexigen Therapeutics), dobio je "zeleno svetlo" za komercijalizaciju u Evropi, gde će se uskoro naći u prodaji.

Odbor za lekove namenjene ljudskoj upotrebi (CHMP) pri Evropskoj agenciji za lekove (EMA) preporučio je da se odobri lansiranje na tržište "misimbe" (mysimba), leka protiv gojaznosti koji se prodaje u SAD pod nazivom "kontrav" (contrave).

"Misimba" je kombinacija >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dva aktivna principa - "naltreksona" koji se koristi u lečenju zavisnosti od alkohola i opijata, i leka "bupropiona" koji se prepisuje kao antidepresiv i za odvikavanje od duvana.

EMA je navela u saopštenju da će "misimba" biti izdavana samo na recept i da je namenjena odraslim gojaznim osobama ili sa viškom kilograma kada su izloženi jednom ili više faktora rizika kao što su povećan krvni pritisak ili nivo holesterola.

Među potencijalnim neželjenim efektima leka, Agencija navodi gastro-intestinalne probleme ili probleme vezane za centralni nervni sistem i priznaje da neizvesnosti postoje vezano za kardiovaskularne posledice, dugoročno gledano.

Ona, međutim, dodaje da su za sada rezultati jednog kliničkog ispitivanja ohrabrujući po pitanju opasnosti od težih kardiovaskularnih oboljenja vezanih za upotrebu "misimbe".

Pacijenti kojima su lekari prepisali terapiju "misimbom" moraće da, kako je navela EMA, dođu na kontrolu za 16 sedmica, a terapija se obustavlja u slučaju da nisu izgubili manje od pet odsto svoje početne telesne mase.

Zeleno svetlo EMA sada treba da zvanično odobri Evropska komisija pre početka prodaje u svakoj od država članica Evropske unije, objavljeno je danas na veb sajtu ouest-france.fr.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.