Nemačka planira da odobri 140 miliona evra Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Avg.2014, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemačka planira da odobri 140 miliona evra Srbiji

Nemačka planira da do kraja godine odobri Srbiji 140 miliona evra kroz donacije i povoljne kredite, izjavio je danas u Berlinu premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Kako je saopštila vladina pres služba, Vučić je to rekao novinarima nakon sastanka sa nemačkim ministrom za ekonomsku saradnju i razvoj Gerdom Milerom.

Vučić je izjavio da je ovo ključna adresa i da je razgovor sa nemačkim ministrom Milerom bio izuzetno važan za Srbiju.

Tema sastanka bila >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je podrška u grantovima i mekim kreditima, koje Nemačka planira za Srbiju do kraja godine, u iznosu od 140 miliona evra, a bilo je reči i o temama iz oblasti energetike, komunalnih usluga i poljoprivrede.

Premijer Vučić je istakao da je tokom susreta zatražio pomoć i podršku ministra Milera za projekte u obrazovanju, posebno mladih, kao i za projekte za razvoj preduzetničkog duha.

"Pohvalili smo se smanjenjem nezaposlenosti u Srbiji i to tako što smo u poslednjih pet meseci svakog narednog meseca imali manji broj nezaposlenih u odnosu na prethodni mesec. Međutim, mladi su nam i dalje problem", istakao je Vučić.

On je dodao da se traže rešenja za promenu obrazovnog sistema kako bi mladi ljudi u školama već bili spremni za posao. "Za to nam je neophodna pomoć Nemačke", rekao je Vučić.

Vučić će u popodnevnim satima razgovarati sa predstavnicima Svetske banke.

U Berlinu će sutra biti održana konferencija o Zapadnom Balkanu.

Nemačka kancelarka Angela Merkel će, nakon što je 15. jula u Dubrovniku učestvovala na samitu šefova država Zapadnog Balkana u okviru procesa Brdo-Brioni, sa ministrom privrede Zigmarom Gabrijelom i šefom diplomatije Frank-Valterom Štajnmajerom primiti šefove vlada, ministre spoljnih poslova i privrede šest država Zapadnog Balkana, kao i Hrvatske i Slovenije

Simić: Koliko ćemo dugo biti neutralni zavisi od Nemačke

Profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić izjavio je da sutrašnji skup u Berlinu predstavlja pokušaj Nemačke da ohrabri posustali evroentuzijazam zemalja zapadnog Balkana, da očekuje jačanje ekonomskih veza Nemačke i Srbije i da je neizbežna tema uzdržavanje Srbije od zavođenja sankcija Rusiji.

Simić je u Jutarnjem programu TV Pink rekao da Nemačka pokušava da malo ohrabri posustali evroentuzijazam zemalja zapadnog Balkana, kojima je još davne 2000. godine u Zagrebu obećano da će sve biti primljene u EU kada ispune uslove.

Profesor FPN je ukazao da Nemačka kancelarka Angela Merkel "želi da ulije novi elan i ohrabri, a najavljena su i sredstva od oko milijardu i šesto miliona evra, što će biti šargarepa da zemlje zapadnog Balkana počnu ponovo da malo odvažnije razmišljaju o EU".

Simić je ukazao da Srbija želi sredstva za modernizaciju pruge Beograd - Bar, a da će posle skupa koji je održan u Zagrebu na kojem su učestvovali predstavnici Hrvatske, Crne Gore i Albanije, verovatno biti zatražena sredstva za završetak autoputa od Ploča do Dubrovnika preko Crne Gore prema Albaniji.

Profesor FPN smatra da će skup u Berlinu predstavljati priliku da se malo oživi posustala regionalna saradnja.

Simić je rekao da se od današnjeg sastanka predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića sa nemačkim ministrom za ekonomsku saradnju i razvoj Gerdom Milerom i sa predstavnicima Svetske banke može očekivati jačanje ekonomskih veza.

Profesor FPN je kazao da se u Berlinu ne mogu izbeći ni teme, koje su bile sporne u odnosima između Srbije i EU, kao što je uzdržavanje Srbije od zavođenja sankcija Rusiji.

"U kojoj meri će Srbija moći da ide u tom svom nekom neutralnom stavu u velikoj meri će zavisiti upravo od Nemačke", rekao je Simić i dodao da će neizbežna tema biti i Rusija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Nemačka planira da odobri 140 miliona evra Srbiji

Izvor: Beta, 27.Avg.2014

BEOGRAD, 27. avgusta 2014. (Beta) - Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u sredu da Nemačka planira da Srbiji do kraja godine odobri 140 miliona evra kroz donacije i povoljne kredite...Kako je saopštila vladina pres služba, Vučić je to rekao novinarima nakon sastanka s nemačkim ministrom...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.