Našli slepo kuče prvi put posle 30 godina

Izvor: Blic, 06.Nov.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Našli slepo kuče prvi put posle 30 godina



SUBOTICA - Slepo kuče (spalax leucodon), mali sisar iz reda glodara koji ceo životni vek provodi u zemlji, uhvaćeno je prvi put posle 30 godina u Vojvodini. Kada je pre neki dan jednom od kolega u blizini Jasenovačke šume to pošlo za rukom, zavladala je sveopšta radost u timu istraživača. Staništa slepog kučeta nalaze se jedino u Subotičkoj i Deliblatskoj peščari, na očuvanim stepama.

Jadranka - Lada Delić, mamolog novosadske radne jedinice Zavoda za >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zaštitu prirode Srbije, kaže da je 2002. godine preoravanjem oranica slepo kuče potisnuto na sasvim male površine.

- Razvojem poljoprivrede i širenjem oranica ova vrsta je potisnuta i našla se na listi ugroženih vrsta. Slepo kuče trenutno ima status prirodne retkosti i prošlo je 30 godina od kada su dvojica profesora uspela da uzmu uzorak spalaksa - kaže Delićeva.

Ona ističe da su poslednjih godina postojala uverenja da je ova vrsta glodara u opasnosti od izumiranja, ali da su istraživači ipak nailazili na njihova staništa.

- Zahvaljujući projektu monitoringa populacije retkih i ugroženih vrsta sisara na području Vojvodine, stalno smo pratili ove vrste u saradnji sa JP „Palić-Ludaš", Nacionalnim parkom Kiškunšag iz Mađarske i ekspertima sa Univerziteta iz Budimpešte. Nikome nije uspelo da vidi, a kamoli uhvati spalaksa. Ovo što se desilo pravi je poduhvat - kaže Jadranka Delić.

Dr Mihalj Mikeš napominje da buduća istraživanja ove ugrožene vrste treba da idu u pravcu zaštite njihovih staništa.

- Neophodno je posvetiti više pažnje prirodi da bi vrste poput slepog kučeta uspele da opstanu - rekao je Mikeš.

Jučerašnjoj promociji primerka slepog kučeta u Vizitorskom centru Ludaš u Hajdukovu prisustvovali su novinari, stručnjaci za biljni i životinjski svet i predstavnici lokalne samouprave. Pošto su snimatelji i fotoreporteri ovekovečili jedan od retkih primeraka sisara, slepom kučetu uzet je uzorak tkiva, deo prsta, nakon čega je vraćen u Subotičku peščaru.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Redak glodar nađen kod Subotice

Izvor: B92, 05.Nov.2008, 19:37

Subotica -- Stručnjaci Zavoda za zaštitu prirode Srbije i istraživači Univerziteta u Budimpešti uzeli su uzorak tkiva glodara slepo kuče, a zatim ga vratili u prirodu... Slepo kuče je jedna od prirodnih retkosti Subotičke peščare, a živi primerak tog sisara uhvaćen je pre nedelju dana u blizini...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.