Prevencija i lečenje raka kože

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Maj.2017, 07:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prevencija i lečenje raka kože

Koliko vodimo računa o našoj koži kada je izlažemo suncu? Kako bi podigli svest građana o zaštiti od sunca i štetnosti solarijuma, udruženje pacijenata obolelih od melanoma ove godine ceo maj obeležava kao mesec borbe protiv raka kože, za razliku od prošle godine kada se obeležavao samo jedan dan.

Udruženje je, zajedno sa Kliničkim centrom Vojvodine, organizovalo štandove u gradovima Srbije, pa tako i u Novom Sadu, gde su građani mogli da dobiju najvažnije informacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << o toj teškoj bolesti.

U Srbiji se kod 80 odsto pacijenata rak kože otkrije u kasnoj fazi, kada je veći rizik od daljeg širenja bolesti na unutrašnje organe. Zbog čega je to tako? Da li nas uživanje na suncu toliko zanese da zaboravimo na brigu o koži?

Svake godine u Srbiji od raka kože oboli između 500 i 600 osoba, dok oko 200 osoba otkrije rak kože koji je već u metastazi.

Položaj obolelih osoba od melanoma u Srbiji je dvostruko bolji u odnosu na prošlu godinu, ali još nije dobar.

"Dvostruko je bolji utoliko što postoje neki lekovi koji prošle godine nisu bili, i od 1. februara ove godine naši pacijenti se leče i u Srbiji inovativnom terapijom sa dva leka. Mi se borimo da bude još veći broj lekova, da dobijemo još meki hibitor za braf pozitivne pacijente i da braf pozitivni pacijenti po nastupanju rezistencije na te inhibitore mogu da koriste te imunoterapije kao i braf negativni pacijenti", kaže Savo Pilipović, predsednik Udruženja pacijenata obolelih od melanoma.

Svest još nije na dovoljno visokom nivou. Postoje i predrasude vezane za to koliko je sunce opasno, kao i da li povreda mladeža može da dovede do raka kože.

"Treba razjasniti da ukoliko povredite normalan mladež za koji znate kako ste ga povredili ne treba da budete u strahu treba da sačekate da ta rana zaraste i ukoliko vam se čini da nešto nije uredu da se onda javite na pregled", kaže dr Tatjana Roš, Klinički centar Vojvodine.

I upravo su redovni pregledi, makar jednom godišnje, najbolji način prevencije, savetuju stručnjaci.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.