NS: Izložba Govor šara u Muzeju grada

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Dec.2014, 11:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NS: Izložba "Govor šara" u Muzeju grada

Izložba "Govor šara – ćilimi iz zbirki Muzeja grada Novog Sada" autora višeg kustosa Dušanke Marković, posvećena je srpskom ćilimarstvu, a prezentovana je kroz pedesetak najreprezentativnijih sačuvanih primeraka koji su prikupljeni u Muzeju od njegovog nastanka do danas.

Na postavci će se naći i razboji na kojima su nastajali ovakvi predmeti, a na kojima će muzejski posetioci moći steći osnovna tkačka znanja.

Ćilim predstavlja malo remek delo srpske >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << tkalje i jedan je od retkih predmeta primenjene umetnosti u kojima je žena imala dominantnu ulogu.

Izložba vodi savremenike u jedan deo ne tako davne prošlosti i ukazuje na značajan segment tradicionalne primenjene umetnosti specifične za naše podnevlje.

Cilj izložbe je da preko jednog ručno tkanog predmeta prikaže složenu i uzbudljivu sliku jednog dela kulturne prošlosti novosadskog stanovništva, ali i da ukaže na kontinuitet ćilimarstva kao grane domaće radinosti i dela primenjene umetnosti.

Svečano otvaranje uveličaće nastupi tamburaškog sastava Ad libitum, gajdaš Maksim Mudrinić. Izložbu će otvoriti Bratislava Idvorean Stefanović, muzejski savetnik, a pozdravnu reč uputiće direktorka Muzeja grada Novog Sada, Vesna Jovičić.

Izložba će biti otvorena u Zbirci strane umetnosti u Novom Sadu, Dunavska 29, u ponedeljak, 22. decembra, u 13 časova, a posetioci će moći da je pogledaju do 17. marta 2015. godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.