NOVI SAD SI TI Gerilska jedinica za bolji Novi Sad okupirala grad kartonskim psima

Izvor: Blic, 03.Jun.2015, 11:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"NOVI SAD SI TI" Gerilska jedinica za bolji Novi Sad okupirala grad kartonskim psima

Jutros su u centru grada osvanuli kartonski psi sa porukama upućeni gradskoj vlasti i Novosađanima. Kartonski „psi“ sa porukama postavljeni su kod Jovinog spomenika, ispred Gradske kuće na Trgu slobode i drugim mestima. Cilj akcije je da se vlastima skrene pažnja na to da Novi Sad još nema adekvatan azil za pse, a građanima da se preporuči da udome pse.

- Novi Sad nema adekvatan azil za pse i uzimajući u obzir predloge mnogih građana, rešili smo da ovu akciju posvetimo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << psima lutalicama i njihovom (ne)zbrinjavanju. Mišljenja građana su podeljenja, dok jedni iz ljubavi prema životinjama žele adekvatan dom za pse, drugi pak iz straha za sebe i svoju decu žele da se oni sklone sa ulica. Rešenjem ovog problema, korist će imati kako uplašeni i zabrinuti građani, tako i gradska vlast u vidu smanjenog broja isplaćenih odšteta za ujede pasa.

Postavili smo kartonske “lutalice“, sa porukama koje su upućenje gradskoj vlasti, ali i građanima koji su u mogućnosti da ih udome – kažu u “Novi Sad Si Ti”.

Reč je o mladima koji su okupljeni oko ideje da “srede” Novi Sad umesto da skrštenih ruku sede u kućama ili oštro komentarišu probleme po internetu. Preuzeli su stvar u svoje ruke, te su pre više od nedelju dana postavili natpise “Neću da me neko gazi” sa kesama za odlaganje psećeg izmeta. Prva akcija održana je pre mesec dana kada su na Grbavici organizovali akciju protiv grafita.

Po išaranim fasadama lepili su četke, kao i trake sa Fejsbuk simbolima na kojima su bile hiljade “dislajkova” i nijedan “lajk”, dok su na banderama postavili fotografije na kojima su prikazane zgrade bez grafita sa rečenicom “zar ovako nije lepše”.

Novosađani su ih zbog načina na koji “operišu” po gradu prozvali gerilska jedinica. Oni su do sada samoinicijativno organizovali tri akcije, a kako im je delo važnije od ličnog indentiteta, ne žele da se njihova imena pominju u novinama.

Ideje za akcije se rađaju spontano, a svaka sugestija im je kaže dobrodošla. Upravo zbog toga je i osnovana Fejzbuk stranica “Novi Sad si ti” gde svako može da bude deo ove grupe i pomogne na razne načine da grad izgleda i bude bolji.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.