NASA šalje 3-D štampač na MSS

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Sep.2014, 08:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NASA šalje 3-D štampač na MSS

Američka svemirska agencija NASA šalje na Međunarodnu svemirsku stanicu 3-D štampač s ciljem da astronauti jednog dana mogu da tu letelicu popravljaju delovima koje sami naprave.

Štampač kompanije Mejd in spejs (Made in Space), nalazi se među preko dve tone tereta u kapsuli Spejseksa (SpaceX) koja je jutros trebalo da bude lansirana, ali je zbog lošeg vremena na Floridi let otkazan za sutra.

NASA planira da astronati 3-D štampačem pored rezervnih delova za >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Međunarodnu svemirsku stanicu eventualno prave i infrastrukturu na dalekim destinacijama poput Marsa, rekao je tehnolog u NASA Džef Šihi.

I Svemirskom centur Kenedi, priozvođač štampača je pokazao više predmeta koji su napravljeni tom napravom. Prikazan je i model filtera za vazduh koji su osmislili astronauti "Apola 13" kako bi preživeli u toj misiji 1970. godine.

Tovar na Međunarodnu svemirsku stanicu nosi kapsula kompanije Spejseks koja je ove nedelje dobila ugovor i da za par godina prevozi astronaute na tu stanicu. Njena raketa "Falkon 9" sutra ujutro po srednjoevropskom vremenu treba da poleti.

U tovaru u razne zanimljive stvari - 20 miševa i rendgen za miševe, 30 voćnih mušica koje bi trebalo da se razmnožavaju u Zemljinoj orbiti, uzorci metala za privatno istraživanje koje ima za cilj pravljenje tvrđih palica za golf, kao i 30 miliona dolara vredne instrumente za merenje vetrova nad okeanima i poboljšanje vremenske prognoze.

Mali 3-D štampač predstavlja probnu verziju koja predmete treba da pravi od plastike od koje se prave i "lego" kockice tako što nanosi sloj po sloj materijala.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.