NAJVEĆA SRPSKA ZADUŽBINA U MAĐARSKOJ Završena obnova Tekelijanuma u Budimpešti

Izvor: Blic, 26.Nov.2015, 17:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NAJVEĆA SRPSKA ZADUŽBINA U MAĐARSKOJ Završena obnova Tekelijanuma u Budimpešti

Predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić i episkop budimski Lukijan otvorili su danas obnovljenu svečanu salu u Zadužbini Save Tekelije (Tekelijanum), čime je završena obnova dela jedne od najvećih zadužbina srpskog naroda izvan Srbije.

Obnovu zgrade Tekelijanuma, koja je rađena u više faza i obuhvatala je kompletnu obnovu i opremanje sva četiri sprata, sufinansirala je Pokrajinska vlada sa 90,9 miliona dinara.

Pajtić je na otvaranju rekao da je u pitanju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << “istorijski poduhvat” rekonstrukcije najveće srpske zadužbine posle Hilandara, koja je decenijama bila zapuštena i propadala.

“Ovo ogromno zdanje u srcu Budimpešte bilo je zaboravljeno i napušteno”, rekao je Pajtić i dodao da smo narod koji nedovoljno ceni svoje vrednosti, istoriju i tradiciju.

On je podsetio da je u Zadužbini Save Tekelije nastala Matica srpska, jedinstvena kulturna institucija, po čijem uzoru su svi slovenski narodi napravili svoje matice.

Episkop budimski Lukijan rekao je da su i Mađari i Srbi poneli “teške rane od ateizma i komunizma”, a jedna od najtežih je bila “pustoš nekada slavnog Tekelijanuma, koji je po zaveštanju Save Tekelije bio rasadnik kulture i duhovnosti blizu dva veka”.

Tekelijanum je osnovan 1838. godine, sa ciljem da se u njoj školuju siromašni i najbolji srpski đaci i studenti iz svih krajeva gde su živeli Srbi, a vremenom je postao glavno stecište intelektualnih snaga.

Početkom 20. veka stara zgrada Tekelijanuma je bila srušena, da bi na njenom mestu bila sagrađena nova.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.