Mužlja: Zima ispraćena uz čvarke

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Feb.2016, 15:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mužlja: Zima ispraćena uz čvarke

U Mužlji je održan Festival čvaraka, a predstavljeni su i drugi tradicionalni proizvodi ovog područja. Ujedno, uz maske i muziku, organizovan je i tradicionalni ispraćaj zime.

Ovo je drugi po redu Festival čvaraka, koji je održan u sklopu manifestacije Dani zime. Organizatori kažu da je ovo prilika da se podseti na tradicionalne domaće proizvode koji se tokom zime prave u ovim krajevima, ali i ukaže na važnost očuvanja tradicije.

"Imamo ideju i da područje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prema Tisi, od Aradca do Belog Blata, kroz različite projekte, sačuvamo i da omogućimo da se ovde živi zdravo i da se hrani zdravo, onako kako su to radili i naši preci. Mislim da je to budućnost i velika privredna šansa", kazao je Đula Madaras iz Udruženja porodičnih gazdinstava Klaster Fokus.

Među učesnicima bio je i Janoš Miler.

"I ove godine pripremam čvarke, a doneo sam da predstavim i proizvode od mangulice koje pravim u svom domaćinstvu, na tradicionalan način. Ovde sam doneo i slaninu tešku oko 60 kilograma", kazao je Miler.

U tradicionalnim maskama i uz muziku, Mužljanci su kao i savke godine ispratili zimu i najvaili skori dolazak proleća. Maske su pripremili i mlađi i stariji, a ovo je prvi put da je u Mužlji organizovana ulična povorka.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.