Muzičke radionice u Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Nov.2014, 10:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Muzičke radionice u Srbiji

Projekat El sistema koji postoji u svetu već 39 godina i dao je fantastične rezultate, prvi put je u Srbiji pokrenulo Udruženje Music Art Project koje uz podršku Telenor Fondacije ove godine organizuje muzičke radionice u nekoliko gradova.

Predsednica Udruženja Đurđa Papazoglu izjavila je da nakon dve godine priprema, muzički projekat El sistema, koji je projekat društvenog preobražavanja, vaspitavanja deteta da postane koristan, kreativan i ponosan član društva kroz >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << radost učenja, zaživeo i u Srbiji.

"Za ovaj edukativni sistem važna je disciplina, kontinuirani sedmodnevni rad ali je najbitnija radost učenja, radi se sa najboljim pedagozima a mi imamo sreću da u saradnji sa profesorima iz Venecuele u tri grada u Srbiji održimo pilot muzičke radionice", rekla je u razgovoru za Tanjug Papazoglu.

Ona je podsetila da je El sistema začet u Venecueli pre 39 godina i da danas tamo ima 700.000 dece u stalnom programu, dva miliona je prošlo kroz program i dokazali su da je napuštanje škole dece iz siromašnih porodica smanjeno jer im program pomaže da postanu vredni, kreativni, entuzijasti.

"Najtužnija i najtragičnija stvar u vezi sa siromaštvom nije nedostatak hleba ili krova nad glavom nego osećaj da si niko i ništa tako da dete koje je materijalno siromašno stiče duhovno bogatstvo kroz muziku i onog časa kada njegov um, njegova duša i duh osvoje to bogatstvo ono je u stanju da se uzdigne iznad svoje situacije", istakla je Papazoglu.

Jedna od bitnih odrednica El sistema je vršnjački rad, onaj ko zna da odsvira tri note naučiće mlađeg drugara koji zna samo jednu, time je dobio poverenje koje želi da opravda iz 'petnih žila" i zdušno će se truditi da mlađeg od sebe nešto nauči, kazala je ona.

"Ovaj program ne kaže detetu vežbaj deset sati dnevno godinama i postaćeš umetnik, ti si odmah umetnik, poseduješ to u sebi, dete je često na sceni i pokazuje, ono živi to i menja svoju umetnost, ta scena može biti samo za roditelje, za opštinu, grad do najviših svetskih scena", istakla je Papazoglu.

Osnivač El sistema filozof i ekonomista Hose Antonio Abreu pošao je od ideje da umetnost nije monopol elite već pravo svih ljudi. Okupio je decu za orkestar u regijama gde je broj dece koja ne pohađaju školu bio alarmantan, a prisustvo droge i kriminala u najvećoj ekspanziji.

Bukvalno je uzeo pištolje iz ruku dece i uz pomoć saradnika započeo njihovo muzičko obrazovanje u školi društvenog života u kojoj se gradi solidarnost i bratstvo, neguju etika i estetika.

Posle 39 godina ove metode u Venecueli, oko 80 odsto dece koja prođu program završava više škole raznih profila, ne samo muzičkih, postaju funkcionalni članovi društva, što dokazuje da se model savršenstva dobijen kroz zajedničko muziciranje transponuje na sve druge oblasti života, ocenila je Papazoglu.

Prednost El sistema je što vraća tradiciju grupnog muziciranja kao što je bilo ustaljeno u Srbiji kroz kulturno umetnička društva, koncerti za mesnu zajednicu, školu, da se vrati duh kolektivizma u muzičko obrazovanje i želja za kolektivnim uspehom jer to razvija brigu za onog drugog i samim tim doprinosi razvoju njih samih.

"U Srbiji je trenutno problem neverice da srpsko društvo mladom čoveku može pomoći i omogućiti bazu da se razvija, kako neki mladi čovek stasa pomisli gde da odem da bi se u potpunosti razvio, mi imamo odliv mozgova a ne mobilnost mladih umetnika", smatra Papazoglu.

Njena je želja da El sistema pomogne tom mladom svetu da shvati da u svojoj državi može nešto da uradi, da budu kreatori svoje sudbine, da iniciraju predlozima i nateraju državu da im pomogne.

Kao primer navela je da El sistema u Škotskoj dobija konstantno finasiranje od svog ministarstva iako su sada zbog krize svima "skresani" budžeti, Inter American Development Bank je uradila projekat u kome su izračunali su da se na taj način državi za jedan dolar vrati 1,87 jer je ovo prevencija.

Primenu El Sistema u Srbiji zvanično je odobrilo mnistarstvo prosvete a implementaciju sprovodi Udruženje Music Art Projekt. Kruna projekta je veliki koncert u hramu klasične muzike, najznačajnijoj i najakustičnijoj koncertnoj sali u Srbiji, Kolarčevoj zadužbinu 9. novembra.

Od 6. do 9. novembra u Srbiji će boraviti veliki El sistema umetnik, srpskoj publici već poznati venecuelanski trubač Francisco Paćo Flores koji će održati dvodnevni masterklas. Paćo će, zajedno sa decom koja od septembra pohađaju El sistema radionice u nekoliko škola u Beogradu, Ćupriji i Jagodini, održati i veliki koncert na Kolarcu uz Simfonijski orkestar RTS-a pod dirigentskom palicom Bojana Suđića.

"Maestro Suđić je razumeo značaj El sisteme i potencijal muzičkih škola uključenih u pilot projekat, program je podredio deci koja su uključena ali ona će publiku iznenaditi svojim mogućnostima, izvodiće se dela starih majstora ali i savremenih kompozitora i neke kompozicije koje je Paćo snimio na svom CD-u za Dojče gramofon", najavila je Papazoglu.

Ona je dodala da se time orkestar RTS pridružuje Filharmoniji los Anđelesa, Milanskoj skali i drugim renomiranim institucijama koje su podržale projekat El sistema.

U okviru prvog srpskog pilot projekta od 27. do 29.oktobra Muzička škola Slavenski bila je domaćin muzičkih radionica za limene ansamble koje su održali Mario Šincek, trombonista iz Hrvatske, Sergiu Carstea, trubač iz Rumunije i Ilir Kodhima, hornista iz Albanije.

Čuveni dirigent Bruno Kampo u Školi za muzičke talente u Ćupriji od 31. oktobra do 2. novembra drži seminar profesorima koji rade po modelu El Sisteme ali i njihovim đacima.

Prema oceni Papazoglu, ovo će biti prilika da se na jednom mestu nađu kolege koje su započele ili započinju rad u El Sistemi sa dirigentom koji je napravio ogroman uspeh u Gvatemali postavivši sistem koji je za 6 godina obuhvatio 2500 dece u 40 horova i 10 orkestara.

Od 1. do 5. decembra muzičke radionice održaće trubač Tibor Kerekes iz Slovenije a tokom naredne godine trubač Koncertgebau orkestra Luis Gonzales i hornista Radovan Vlatković sa Mocartovog univerziteta iz Salcburga u Austriji radiće sa decom u Srbiji.

Posle svake radionice planirano je da se održi koncert na kojem će zajedno nastupiti svetski i evropski stručnjaci, predavači na radionicama, i učesnici radionica, bilo da je reč o profesorima muzike, studentima, učenicima, deci van muzičkog obrazovnog sistema.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Muzičke radionice u nekoliko gradova u Srbiji

Izvor: B92, 01.Nov.2014

Projekat El sistema koji postoji u svetu već 39 godina i dao je fantastične rezultate, prvi put je u Srbiji pokrenulo Udruženje Music Art Project koje uz podršku Telenor Fondacije ove godine organizuje muzičke radionice u nekoliko gradova...Predsednica Udruženja Ðurđa Papazoglu izjavila je da...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.