Monografija hrama Svetog Jovana Krstitelja u Bačkoj Palanci

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Sep.2016, 14:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Monografija hrama Svetog Jovana Krstitelja u Bačkoj Palanci

Crkvena opština Bačka Palanka, objavila je Monografiju povodom dva veka od završetka izgradnje hrama Svetog Jovana Krstitelja i letopis, povodom dve decenije postojanja crkvenog hora. Monografija je tek početak značajnog zadatka proučavanja prošlosti Srba u Bačkoj Palanci, istakli su njeni autori.

Autori Monografije želeli su da osvetle ključnu ulogu Pravoslavne crkve u očuvanju verske i nacionalne osobenosti Srba u Bačkoj Palanci, u burnim vremenima od >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << 1690. godine do danas, rekao je za RTV veroučitelj Vladimir Balj, jedan od autora Monografije.

"Ono čime sam se ja bavio jeste arhitektura hrama, slikarstvo, riznica, sveštenici, crkvena zajednica, škola, biblioteka, čitaonica koja je osnovana pre škole pa je prerasla u biblioteku...i običajima vezanim za crkvu'', dodao je on.

Profesorica muzike Snežana Žujić, horom diriguje već dvadeset i tri godine i kaže da je ponosna na nagrade, koje je sa pevačima hora osvajala na festivalima duhovne muzike kod nas, ali i u inostranstvu.

"U letopisu se nalaze svi podaci o održanim koncertima, takmičenjima, smotrama, nastupima kako našim gostujućim, tako i organizatorskim jer smo mi godinama bili organizatori Smotri crkvenih horova u Bačkoj Palanci'', rekla je ona.

Protonamesnik Brane Milovac, Arhijerejski namesnik bačkopalanački, rekao je da će do kraja oktobra meseca biti završeni radovi na obnovi unutrašnjosti hrama.

Ovaj hram svojom veličinom, lepotom i ljubavlju kojom ga vernici grade, ulepšavaju i popravljaju već dva veka, predstavlja snažnu težnju za očuvanjem Pravoslavlja i srpskog imena.
Pogledaj vesti o: Bačka Palanka

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.