Meksikanac dobitnik književne nagrade Novi Sad

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Avg.2014, 12:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Meksikanac dobitnik književne nagrade "Novi Sad"

Međunarodna nagrada za književnost "Novi Sad", koja se dodeljuje deveti put, odlukom Programskog odbora Međunarodnog novosadskog književnog festivala (MNKF), za 2014. godinu pripala je Antoniu Deltoru, istaknutom meksičkom piscu.

Dosadašnji dobitnici ove ugledne nagrade su Kristof Mekel (Nemačka), Žan Pjer Faj (Francuska), Ben Okri (Nigerija), Šon O’Brajen (Engleska), Ljubomir Levčev (Bugarska), Katarin Šmid (Nemačka), Kšištof Karasek (Poljska), Mirča Kartaresku >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ( Rumunija).

Kako se navodi u saopštenju Programskog odbora MNKF, Antonio Deltoro (Antonio Deltoro, Sijudad de Mehiko, 1947), studirao je fiziku, a potom završio ekonomski fakultet.

"Njegovo pesničko obrazovanje bilo je uzgredno, a prve pesme prilično nevešte, kako sam pesnik kaže, ali je, s druge strane, izbegao zamkama poezije rukovođene zakonima prestiža, odnosno mogućnostima da na poeziju gleda kao na karijeru. To mu je dozvolilo da se u poeziji oseća kao stranac, bez zakona i privilegija; na teritoriji koja nije bila gotova tvorevina, koju je tek trebalo osvajati", ističe su saopštenju.

Autor je sledećih dela: Neorganski žagor (La Máquina de Escribir, 1979), Kuda je ovde? (Penélope, 1984), Bosi dani (Vuelta, 1992), Terazije senki (Joaquín Mortiz/INBA, 1997), Sabrana poezija (UNAM, 1999), U vodama četvrtka zauvek (CECA/Municipio de Querétaro, 2002), Postojanost čuđenja (UNAM/Aldus/Écrits des Forges, México/Québec, 2001), Kuda je ovde? (Conaculta/Verdehalago, 2004), Nepomičan (Biblioteca Sibila/Fundación BBVA, Sevilla, 2009), Sabrana poezija (kompakt disk, UNAM, 2011), Drveće koje će pošumiti Arktik (Era/UNAM, 2012).

Deltorova poezija objavljivana je u uglednim književnim časopisima Južne, Srednje i Severne Amerike, kao i na evropskom kontinentu (Španija, Irska). U protekle tri decenije, njegovi stihovi uvršteni su u dvadesetak antologija meksičke poezije, priredio je nekolika antologijska izdanja, a jedno od najzapaženijih bila je antologija "Sunce puno života" Oktavia Pasa.

Deltorova poezija prevedena je na desetak jezika. Učestvovao je na festivalima poezije širom sveta - od Južne Amerike do Japana. Drži kurseve i radionice na temu poezije, bio je u uredništvu nekoliko značajnih meksičkih časopisa, kao i član i rukovodilac nacionalnih komisija i fondacija čiji je cilj promovisanje poezije u okviru meksičke književnosti.

Deltoro piše i eseje, uglavnom o poeziji pesnika i umetnika koji su stvarali na tlu Hispanske Amerike i Španije, kao što su Lopes Velarde, Eliseo Dijego, Eduardo Urtado, Luis Bunjuel, Horhe Giljen, H. L. Borhes, Ruben Dario, Antonio Maćado, Huan Ramon Himenes i drugi. Objavio je knjigu eseja Dobijene usluge (FCE, 2012).

Dobio je više nagrada i priznanja, među kojima su nagrada Carlos Pellicer za celokupno delo, nacionalna nagrada za poeziju Aguascalientes i nagrada časopisa Viceversa za najbolju meksičku knjigu poezije.

"Nagrada Antoniu Deltoru, pesniku koji peva jezikom velikana hispanoameričke poezije Borhesa i Oktavia Pasa, koji pripoveda o senkama života i o senkama poezije, koji peva u zagrljajima svetskih provalija i svetskih nada, nagrada je umetniku reči, pronicljivom tumaču svetskih pometenosti i usamljenom čoveku, političaru posvećeništva, punine života i pojedincu koji poput svih nas veruje da naše ljudsko srce ima pravo da živi u jedinstvenom svetu kome je potrebna naša zajednička vera da bi opstao", zaklučuje se u saopštenju MNKF.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Meksikancu Međunarodna književna nagrada "Novi Sad"

Izvor: B92, 21.Avg.2014

Meksički pesnik Antonio Deltoro (67) je dobitnik Međunarodne književne nagrade "Novi Sad"...Foto: Abhi Sharma / Flickr.com..Deltoro je "jedan od prestižnih autora meksičke književnosti, čiji književni doprinosi dolaze do punog izražaja upravo u ovim godinama", izjavio je Tanjugu predsednik Programskog...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.