Izvor: Magyar Szó, 29.Nov.2015, 02:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Matijević ore, ne postavlja pitanja

Licitaciju za davanje u zakup 2400 hektara zemljišta u državnoj svojini, koje je koristila bankrotirana AD Poljoprivreda, u dva navrata su već odložili a odugovlačenje traje još od letos. U međuvremenu, novosadska Industrija mesa „Matijević” je za 11 miliona evra kupila poljoprivredno dobro u stečaju sa sistemom za navodnjavanje koje se nalazi na zemljištu u državnoj svojini. Novi vlasnik još nije ni platio ni ušao u posed AD Poljoprivrede, kada je krajem prošle nedelje već započeo >> Pročitaj celu vest na sajtu Magyar Szó << oranje zemljišta u državnoj svojini.

Traktori Matijevića su preko cele nedelje orali kod Gornjeg Brega

Poljoprivrednici iz Gornjeg Brega i Sente su primetili „krađu zemljišta” i obratili se za pomoć lokalnoj samoupravi. Mladi proizvođač Kristijan Buranj već tokom pre podneva prošlog petka javio je lokalnoj samoupravi da je ogromnan broj poljoprivrednih mašina izašao na državne njive AD Poljoprivrede koje se prostiru u ataru Gornjeg Brega i koje su započele oranje.

- Telefonom smo informisali zamenika gradonačelnika Ferenca Borbelja, predsednika odbora zaduženog za davanje u zakup zemljišta u državnoj svojini koji je rekao da on za to nije nadležan. Potražili smo i predsednika odbora za poljoprivredu lokalne samouprave, koji je na kraju obavestio poljočuvare, a rukovodilac poljočuvarske službe policiju koja je zaustavila traktoriste na kraju njive, zapisala njihove podatke, ali ništa se drugo nije desilo. Inspektor za poljoprivredu je teškim mukama napisao zapisnik o nezakonitom oranju (za koji smo mi, proizvođači potražili brojeve parcela), ali se ispostavilo da su taj zapisnik samo u ponedeljak prosledili nadležnim državnim organima koji naravno, do današnjeg dana nisu učinili ništa.

Ruke tajkuna dopiru svuda, a interese proizvođača ne brani niko, što se dobro vidi i iz ilegalnog oduzimanja zemljišta kako to Matijević radi, odnosno iz zakona o poljoprivrednom zemljištu u pripremi, zbog čega smo demonstrirali u petak ispred gradske kuće, da ukažemo ljudima koji su se okupili prilikom velike pijace toga dana, da smo nezadovoljni predlogom pomenutog nacrta zakona koji poljoprivredne proizvođače dovodi u podređen položaj u odnosu na strance – kaže mladi proizvođač uzrujano.

Odugovlače održavanje licitacije

Proizvođači su potražili direktora Zemljoradničke zadruge Napredak iz Gornjeg Brega, Jožefa Šandora (predsednika poljoprivrednog odbora Mađarskog Pokreta) da mu ukažu na postojanje problema sa licitacijom raspisanom za 2417 hektara zemljišta odličnog kvaliteta u državnom vlasništu koje je koristila AD Poljoprivreda. Licitacija je u dva navrata odložena zbog raznih razloga i još uvek je neizvesno da li će je biti i kada. Sve to međutim ne zanima Matijevića koji već nedelju dana veselo ore ove njive.

- Ministarstvo za poljoprivredu je 28. juna informisalo lokalnu samoupravu Sente da se putem licitacije mogu dati u zakup zemljišta koje je ranije koristila AD Poljoprivreda koja je pod stečajem. Na licitaciji ne može da učestvuje raniji zakupac, AD Poljoprivreda, jer ova firma godinama nije plaćala zakupninu. Lokalna samouprava celo leto nije raspisala licitaciju, čekala je sve do 2. septembra. U međuvremenu, privredni sud je proglasio završenim stečajni postupak u AD Poljoprivreda i proglasio tender za prodaju poljoprivrednog dobra.

Poljoprivrednici zainteresovani za zakup zemljišta su se do 13. septembra mogli javiti na licitaciju. Samo dan kasnije, Industrija mesa Matijević ponudila je oko 11 miliona evra za kupovinu AD Poljoprivreda i zatražila hitnu sudsku intervenciju za zaustavljanje davanja u zakup 2417 hektara, obrazlažući zahtev time da se kupljeni sistem za navodnjavanje nalazi na ovom zemljištu u državnoj svojini, što znači da novi vlasnik ima povlašćena prava.

Privredni sud u Subotici i ministarstvo za poljoprivredu donli su odluku da Matijević nema pravo da učestvuje na licitaciji. Raspisan je novi datum licitacije, Matijević je uložio žalbu, ali je njegov zahtev odbijen. I gle čuda, odjednom je stara AD Poljoprivreda, koja je dovedena u bankrot, zatražila intervenciju suda. Ispostavilo se naime da novi vlasnik ne može da uđe u posed jer su u katastru do današnjeg dana neuređeni papiri dotičnih zemljišta, pojedine parcele se još vode kao salaši. Matijević nije vlasnik AD Poljoprivreda, nije isplatio drugu polovinu prodajne cene a sigurno neće ni platiti dok se u katastru ne uredi dokumentacija zemljišta.

I tek sada cela stvar postaje zaista zanimljiva, jer ako su to činjenice, onda Matijević nema šta da traži na licitaciji. Privredni sud međutim i dalje ćuti. Da je ovo prava država, ne bi mogla doneti drugačiju odluku nego da zabrani Matijevićevoj firmi učešće na licitaciji za ta zemljišta u državnoj svojini. Odugovlači se sa odlukom, dok je taj isti sud u roku od 48 sati donosio odluke u ovom slučaju, što je više nego sumnjivo.

Zemljišta poljoprivrednog dobra su počeli da oru na osnovu dobro poznate taktike i scenarija. Krajem prošle nedelje, u petak u podne, izašli su traktori misleći da će administracija već otići kući dok se primete mašine i dok se sve to javi lokalnoj samoupravi i poljočuvarskoj službi i da će službe započeti sa radom tek u ponedeljak. Proteklih nedelju dana su konstantno orali i nije bilo nikoga da ih zaustavi – konstatovao je situaciju Jožef Šandor.

Matijević nije mogao da uđe u posed, a ipak ore! Po kom osnovu? U slučaju AD Poljoprivreda i dalje je nadležan stečajni upravnik. Prema nezvaničnim informacijama, stečajni upravnik je informisao opštinske i državne nadležne da će nestrpljivi poljoprivrednici koji ne mogu da dočekaju licitaciju, možda zaorati zemljišta i da je zbog toga usmeno dozvolio početak oranja Matijeviću. Proizvođači su ubeđeni da Privredni sud zbog toga odugovlači raspisivanje licitacije. Primenjuju politiku svršenog čina umesto prava.

Poljoprivrednim proizvođačima iz opštine Senta je jasno da dogodine, kada Matijevićeva firma uđe u posed, više neće imati šanse da zakupe zemljišta u državnoj svojini, ali je ove godine – da je Srbija pravna država – još trebalo podeliti tih 2400 hektara za korišćenje.

Opština je reagovala izjavom

Želeli smo da dobijemo opštirnije informacije i od lokalne samouprave u vezi ilegalnog i bespravnog oranja, odnosno u vezi bespravnog uzimanja u posed zemljišta u državnom vlasništvu. Lokalna samouprava Sente je sa potpisom gradonačelnika, poslala našoj redakciji sledeću izjavu: „Informacija u vezi zemljišta u državnoj svojini: 20. novembra 2015. godine u petak popodne oko dva sata, poljoprivredni proizvođači iz Sente informisali su lokalnu samoupravu da su videli više nepoznatih mašina sa plugovima kako prolaze prema Pisar-salašu. Na državnom zemljištu, gde se nalazi vodovodni sistem, je poljočuvarska služba iz Sente u prisustvu organa unutrašnjih poslova pripremila zapisnik koji je u 18.30 predat stručnoj službi. Preuzimanjem zapisnika je stručna služba informisala poljoprivrednu inspekciju Srbije. O započinjanju oranja napravljen je zvanični zapisnik koji su u ponedeljak 23. novembra 2015. godine primile glavna inspekcija u Kikindi i ministarstvo poljoprivrede u Beogradu. Nakon ovih intervencija mogućnost pravnog rešenja očekujemo od nadležnih organa“ – stoji u saopštenju.

Matijevićevi traktori su cele nedelje orali, uskoro će završiti sa radom,tako da mogu već započeti i setvu na više od dve hiljade hektara. Državne službe sve to gledaju nemo. Poljoprivredni proizvođači iz Sente su izašli da demonstriraju kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo, a sa potpisom 58 proizvođača ovlastili su advokatsku kancelariju da ih predstavlja u slučaju oduzimanja državnog zemljišta u slučaju malverzacije bez presedana.

Nastavak na Magyar Szó...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Magyar Szó. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Magyar Szó. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.