Mama ja to mogu ili naučite dete da veruje u sebe

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Dec.2014, 13:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Mama ja to mogu" ili naučite dete da veruje u sebe

Većina roditelja, kad razmišlja o tome koja osobina može da pomogne njihovoj deci da vode uspešan, ispunjen i zadovoljan život, dođe do zaključka da je to pozitivan stav i pristup svim problemima sa idejom "Ja to mogu!".

Činjenica je da su produktivnost, unutrašnja snaga, zadovoljstvo i sposobnost ostvarivanja uspešnih odnosa sa drugim ljudima zasnovani na snazi vere u sebe, koja se razvija još od detinjstva. Možda najbolja vest za roditelje je da postoje zaista brojni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << načini da neguju i podržavaju takav stav kod svojih mališana.

Pravo samopouzdanje je kombinacija osećanja sopstvene vrednosti i sposobnosti. Često su roditelji skloni tome da naglašavaju samo jednu stranu ove jednačine, da stavljaju fokus na to koliko je njihovo dete posebno i bolje od druge dece, što dugoročno posmatrano ne pomaže ni dečjem karakteru ni sposobnosti saradnje sa drugima. Takođe, stalno "spašavanje" deteta iz problematičnih situacija ne pomaže razvoju osećanja lične sposobnosti. Tajna je u tome da pronađete ravnotežu između ova dva pristupa i pomognete detetu da shvati da je ujedno posebno i sposobno.

Postoji zaista mnogo prilika da pomognemo deci da otkriju svoje talente i sklonosti. Takođe, učinićemo da se dete oseća dobro ukazivanjem na to u čemu je dobro i podrškom da se izrazi u tom segmentu. Uspešni i voljeni nastavnici u školi koriste baš ovu tajnu, nikad ne zaboravljaju za šta je dete nadareno i koriste svaku priliku da mu pomognu da taj talenat dođe do izražaja i nadograđuje se. Istu tajnu mogu da koriste i roditelji, da pomognu detetu da otkrije svoje jedinstvene unutrašnje snage (iako se one možda razlikuju od talenata koje bismo mi kao roditelji voleli da dete ima) i pomognemo mu da ih neguje, jačajući tako na zdrav način i sopstveno samopouzdanje.

Ništa nije tako delotvorno za stvaranje pozitivnog stava kao što je uspeh, i sa pravom se kaže da svaki uspeh zaslužuje da bude nagrađen i proslavljen.

Ohrabrite dete da pravi svoj "Dnevnik uspeha" – svaki put kad ostvari neki cilj (bilo da je naučilo da vozi bicikl bez pomoćnih točkića, savladalo sabiranje i oduzimanje ili prespavalo kod druga bez mame i tate) ohrabrite dete da napiše ili nacrta nešto o tom uspehu u svoj dnevnik. Ova knjižica će vremenom postati neprocenjivo svedočanstvo dečjih malih uspeha, a tu tradiciju možete da nastavite godinama. Ukoliko dete još ne zna da čita i piše, možete fotografijom da ovekovečite takve momente i sačuvate ih u Dnevniku. Ova knjižica će pomoći mališanu da prati svoje poduhvate i razvije unutrašnju motivaciju zasnovanu na uspehu umesto da čeka da ga roditelj pohvali ili nagradi za svako dostignuće.

Skorašnja istraživanja su pokazala da veliki broj dece, posebno devojčica, samopouzdanje zasniva na svom spoljašnjem izgledu, a ne na svojim sposobnostima. Efekat ovakvog viđenja samopouzdanja može da bude stvarno katastrofalan i da se prenese i na stariji uzrast. Pomozite zato deci (a posebno ćerkama) da se fokusiraju na svoje postupke umesto na izgled. Razgovor o izgledu, izlascima i trendi odeći blago skrenite na temu planova za budućnost i ličnih ciljeva – pokažite da postoje i druge važne teme. Jednako je važna i vaša uloga kao dečjeg uzora, pa zato više pričajte o tome koliko ste ponosni zbog toga što ste postigli, a manje o tome koliko vam je važan izgled i pomoći ćete devojčici da shvati da su njeni lični kvaliteti i sposobnosti vredniji i važniji od fizičkog izgleda.

Svi volimo da nas neko pohvali, a deca posebno. Imajte u vidu, međutim, da neće svaka pohvala izgraditi samopouzdanje. Neumerene i pogrešno formulisane pohvale mogu da dovedu do toga da dete očekuje oduševljenje za svaku sitnicu koju uradi što opet nije dobro za samopouzdanje. Pohvala koja gradi pozitivnu veru u sebe je zaslužena, odnosi se na neku specifičnu akciju i ponavlja se kad je potrebno.

Veoma snažan način da naučite decu da razvijaju veru u sebe je da ih naučite da govore pozitivno o sebi. I u ovom slučaju jedna od najlakših strategija učenja je postavljanje modela ponašanja. Jednostavno obratite pažnju i iskoristite mogućnosti u svakodnevnom životu da istaknete neku pozitivnu stvar koju ste uradili i namerno naglas to i kažite nastojeći da vas dete čuje. Možda će vam u početku biti čudno da naglas kažete "Baš mi je dobro ispao ovaj kolač" ili "Drago mi je što sam počela da trčim, mnogo se bolje osećam", ali kad primetite da i dete ume da pohvali svoj uspeh i svoju unutrašnju snagu biće vam drago zbog toga.

Negativnost vrlo brzo može da se razvije u naviku koja je krajnje ubitačna za pozitivan stav. Zato izbrišite negativno razmišljanje pre nego što ima priliku da se razvije kod dece! Osmislite pozitivan slogan koji može da bude vaša porodična mantra uspeha. To može biti i rečenica kao "Uspeh gradi mogu, a ne ne mogu" ili neka druga krilatica koja će pomoći deci da razmišljaju pozitivno o sebi. Smislite zato porodični slogan koji će zaustaviti tužan izraz lica i reči "Ne mogu…" na ustima mališana.

Sigurno da nijedan roditelj ne želi da mu se dete suočava sa razočarenjima i često nam je prva reakcija nastojanje da rešimo svaki problem sa kojim se ono suoči. Ali budite oprezni i svesni da na taj način u stvari lišavate dete prilike da pronađe svoje sopstveno rešenje problema. Veština pronalaženja rešenja je upravo ona veština koja će detetu biti potrebna kada se nađe u situaciji da se samo suoči sa problemom. Nastojte zato da odolite iskušenju "spašavanja" deteta i umesto toga nastojite da samo budete u blizini i uskočite jedino onda kad ste stvarno potrebni. Deci je potrebno da izgrade onu vrstu vere u sebe koja je zasnovana na saznanju "Ja mogu sam da smislim rešenje" i zato mu dozvolite da to i veruje.

Neminovno je da dete pravi greške tokom odrastanja, i to mnogo grešaka. Ali nikako ne možemo da stavimo znak jednakosti između greške i neuspeha! Greška je samo to – greška i prilika da se nešto uradi ponovo na bolji način. Ovo je jedna od osnovnih lekcija za stvaranje pozitivnog stava!

Kad vaše dete pogreši, trudite se da ne osuđujete i pomognete mu da se fokusira na ono što pokušava da postigne. Možete da ga pitate šta je želelo da postigne ili šta će uraditi drugačije sledeći put, ali najvažnije od svega, pomozite dečjem uverenju da može da uspe u onome što nastoji, ne zaboravite na rečenicu "Znam da ti to možeš. Hajde, probaj ponovo."

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.