Lončar: Uvesti red u zdravstvo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Dec.2014, 01:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lončar: Uvesti red u zdravstvo

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar, rekao je da ozbiljan vid borbe protiv korupcije predstavlja i stroža kontrola javnih nabavki i dodao da je samo na tom polju protekle godine ostvarena ušteda od više stotina hiljada evra.

Lončar je u intervjuu za "Kurir", rekao da je interes ministarstva da zdravstveni sistem stavi na zdrave noge, ocenivši da je na dobrom putu da to i učini.

Upitan šta je kao ministar konkretno uradio da smanji korupciju i koji su načini borbe >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << s farmako-mafijom, Lončar je odgovorio da su, između ostalog, sprovedene aktivnosti na realizaciji akcionog plana za borbu protiv korupcije, kao i da na njega nije bilo pritisaka iz krugova farmaceutskih kompanija.

"Podsetiću vas da smo ove godine prvi put organizovali postupke centralizovanih javnih nabavki, dogovorili smanjenje cene lekova od 1. januara i mnoge druge stvari, upravo u saradnji i uz razumevanje predstavnika farmaceutskih kompanija. Ako me pitate o eventualnim pritiscima iz ovih krugova, njih na mene nije bilo, a i bolje bi bilo da tako nešto i ne pokušavaju", naglasio je Lončar.

Na pitanje da li smatra da direktor KBC Miljko Ristić treba da podnese ostavku, jer je Ministarstvo zdravlja osudilo njegovu izjavu da u srpskim zdravstvenim ustanovama pacijenti ne mogu da se adekvatno leče ako nemaju vezu, Lončar je odgovorio da nije primetio da je ministarstvo oštro osudilo izjave dr Ristića, kao i da je uspostavljen princip da jedini kriterijum za vrednovanje nečijeg rada, pa samim tim i za ostanak na funkciji koju obavlja, mora da bude samo rezultat.

Povodom slučaja porodice Ognjanović, ministar zdravlja je rekao da on mora biti rasvetljen do kraja, jer će samo na taj način biti vraćena vera u humanitarni rad, solidarnost i pomoć onima kojima je najpotrebnija.

"Sramota je da uopšte moramo da pričamo o pretpostavci da je neko zloupotrebio novac prikupljen humanitarnom akcijom za lečenje deteta, da je neko ko se suočio s tako teškom situacijom, svoje interese postavio iznad interesa druge bolesne dece, znajući koliko je napora potrebno da se prikupe sredstva za lečenje u inostranstvu", rekao je Lončar.

Lončar je za "Kurir" rekao i da ne sumnja da će premijer i predsednik usaglasiti politiku koja štiti državne interese i koja je u najboljem interesu za sve građane Srbije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.